其實靜觀係唔需要叫自己唔好諗嘢

235 回覆
94 Like 7 Dislike
靜觀只係有意識地,不加批判地觀察自己嘅身體感覺,思想,情緒,並唔涉及咩前世能量磁場頻率維度,為免令人誤會,不如你自己開個post講你想講嘅嘢
靜觀同冥想有無分別?
https://youtu.be/WJJmyeypl4o
0:25
靜觀係冥想嘅一種

我諗暫時係得靜觀最多evidence支持有效
想請教下樓主,我本身焦慮底,平時做靜觀係當下可以平靜到,但一焦慮發作時做靜觀都好似冇乜用甘,點算好?
https://youtu.be/8fGuMq-21Lk
1:00
睇吓幫唔幫到你
吾該樓主,睇完條片我有袋到嘢落袋,但係我吾明覺察到當下嘅自己,甘跟住應該點做?例如我當下有好焦慮嘅感覺,覺得個身體入面嗱住嗱住甘,而啲手又有少少痺甘,當我意識到,之後應該點好?
覺察到你所講嘅身體感覺同情緒之後,試吓慢慢將注意力放返喺呼吸,觀察呼吸係點樣嘅(快慢深淺都可以),期間可能會有想自己可以平靜返嘅念頭,同樣地,覺察到呢個念頭之後,再慢慢將注意力放返喺呼吸

我哋控制/改變唔到我哋嘅身體感覺諗法情緒嘅出現,但係覺察到佢哋出現之後,可以將注意力放返喺當下嘅呼吸上面
好 唔該樓主
少少補充
我哋嘅注意力可能不停比身體感覺諗法情緒吸引,其實咁都係人之常情,唔需要批評自己,只要覺察到分咗心之後,溫柔咁提醒自己返返嚟呼吸,靜午嘅效果就會慢慢出現(但係唔好捉住對靜觀效果出現嘅期望喎)

,試吓幫唔幫到你
我最近真係焦慮到連嘢都吾係幾食到
因為搵工見工,然後下星期一翻工,又要適應,搞到好焦慮
所以呢幾日經常有身體拿住拿住,手麻痹嘅感覺?會唔會頭暈心跳?

再提多少少,靜觀嘅兩個重要態度係非批判同非用力追求,想知再講
留名
係 身體拿住拿住,會手痺同心跳
靜觀就算令我覺察到當下,但做完之後好似又會打回原形甘
應該有想自己平靜返嘅念頭?
即係注意自己呼吸嘅時候就平靜啲?講多啲嚟聽吓
絕對有
注意呼吸點都會感受到平靜左,除非處於好恐懼嘅狀態,甘就變得平靜吾到
都係果句,每當覺察到有呢個念頭,之後溫柔咁提醒自己返返黎呼吸
好恐懼嘅狀態,即係心跳超快,呼吸勁急,好似就嚟死咁?
係 不過最恐慌都係嘔個下 會感覺到頻死
我有焦慮
吸呼唔太暢順
要我注意呼吸
我會越黎越抖唔到氣
應該點做
潮汐
我join左都幾年了
打得j多有冇影響
有冇睇開精神科/心理學家,佢哋有咩建議俾你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞