其實靜觀係唔需要叫自己唔好諗嘢

235 回覆
94 Like 7 Dislike
可以試吓暫時選用冠呼吸以外嘅靜觀練習

例如:靜心觀察,靜心聆聽
但係我喺YouTube搵唔到呢啲練習,你可能要download 330個app去跟呢兩個練習

當你培養到內心初心非批判心嘅時候,應該就會接納到自己呼吸唔太暢順

另外,再提醒一下,練習靜呼吸真係純粹觀察呼吸,就算呼吸係好快同好淺,我哋只需要知道佢而家係點就得,唔需要去控制同改變

當覺察到自己有想呼吸平靜返嘅念頭鹽,就邀請自己嘗試接納唔暢順嘅呼吸。同分心一樣,呢個念頭係可以出現N次,,每覺察到呢個念頭出現,我哋都可以嘗試邀請自己接納未接納嘅東西
唔識,可唔可以講多啲
同埋我仲有心跳好重
一靜心果時d 心跳好影響我靜下來
影響靜觀
有幾個方法可以入手,你試吓邊個work

1做精心步行/靜心觀察/靜心聆聽/靜心品嚐,當覺察到自己比好重嘅心跳拉扯到分心,就提醒自己慢慢翻返嚟個練習度

2做唔觀呼吸,都係分心就提醒自己慢慢翻返嚟呼吸

3直接觀察心跳好重嘅呢個身體感覺,並且邀請自己嘗試接納心跳好重嘅呢個感覺,一時三刻未必接納得到,但係如果可可以多啲邀請自己嘗試,應該就會慢慢培養到非批判心
應該會
打j會增強左我哋去渴求歡愉嘅心

二月捉緊渴求新同抗拒心都會令我哋平靜唔到
影響靜觀
應該會
1打j會增強左我哋去渴求歡愉嘅心

2捉緊渴求新同抗拒心都會令我哋平靜唔到
冇睇 我係啲適應左新環境就冇事嘅人 不過就係要痛苦一段時間甘
點睇啲人借靜觀嚟發大財
咁你試吓每一日都定時跟住330 app來做唔同嘅練習,其他時間得閒又做吓練習,搭車等人等位就做呼吸練習/靜心聆聽,食飯就做靜心品嚐,試吓會唔會喺恐慌之中易啲返到黎當下
冇意見,我都係學習緊,當下我自己知道幾多就同人分享幾多
你覺得靜觀純粹係一樣工具 定背後都有啲道德標準?
e.g. 做衰嘢之前修習靜觀 目的係為左做衰嘢個陣更加冷靜同容易成功
好 我試下 吾該你
對我自己來講,靜分唔可以冇佛學,佛學唔可以冇靜觀/禪修

不過呢個都只係我自己嘅個人取態,唔影響靜觀謝非宗教性
值得探討
我呢幾個鐘都有啲賦給唔順,我都嘗試緊去接納,都係有一下燥底,比呢個燥底喺度佢又好快消失咗
有少少更正

靜觀唔係要改變/壓抑念頭(包括想自己平靜嘅念頭)
我真係成日亂諗嘢好想喊…希望有人 利申人已癲 焦慮症反反覆覆…
希望有
試吓跟着指導練習,睇吓會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞