老公話要同佢細佬一齊住

340 回覆
59 Like 1081 Dislike
拍拖咁多年都未睇清(或以為自己接受到)
真係條路自己揀
你老公完全無諗過你感受 如果剩係住頭個幾個月就ok
如果你唔係要佢養 自己有能力出去搵錢既話一定要同佢deal好先
佢嗰句話乜嘢同屋企人關係要咁close 根本已經唔當你係屋企人
將來都唔會好錫你 信我
我老公都有兄弟姊妹 我有時都有怨言 但佢會理我感受
而唔係好似你老公咁樣講嘢
離婚
唔好諗住改變對方嘅諗法,掉轉叫樓主改變自己讖人法接受一齊住 work 唔 work? 十三歲可能得,三十歲算吧啦
咁奇怪,佢咁重視屋企要照顧細佬,但唔洗照顧老母?你講真定作嘢
裙腳仔 不了
如果拍緊拖都算,結咗婚仲細佬>老婆,你又冇bb,及早離場走人啦
陌生人會互相尊重,河水不犯井水
個親細路用咗佢老婆啲嘢,呢啲咁簡單嘅事你估老公會唔會幫老婆?定屌返佢老婆轉頭

好明顯老公唔重視老婆,去到外地咩都服從兩兄弟都幾撚慘

本來friend 底就唔會出呢個po, 問題在於power dynamics, 老婆係完全無say
依家唔去起香港
係講緊移民
去一個唔熟悉的地方
住埋一齊互相照應 其實係好事。
初期租屋,share 返屋租又可以租大d。

除非佢細路無本事
佢起香港有無工作,月入幾多,要唔要靠阿哥等等,不然正正常常,為頭家一齊出力,好事。
自私撚 你自己梗係覺得無問題
因為你一向都同細佬熟
但你有無試過從你另一半角度出發
佢同你細佬完全唔撚熟
仲有佢中意嘅係你
唔係你細佬
一齊住 扑野都要就住就住
試下叫你同你老公個妹一齊3人住
你肯唔肯先?
細佬得一個
D男人覺得忍下一人少一句就解決到問題
同埋有啲人喺屋企做慣大爺大小姐
好簡單嘅嘢叫你幫手買嘢,遞張紙巾呢啲
明明自己做到,但慣咗叫人做

見你洗開衫又叫你幫手洗埋
見你出去買嘢又鍾意搭單

頭幾次都ok,但你會慢慢發現佢當你老奉,「幫手」呢樣嘢永遠都係單向

呢啲小事
最仆街係d大爺,你做撚完又嫌三嫌四指手劃腳,話你整得唔夠乾淨煮嘢唔夠好食,諸多批評但自己從來唔做嘢
用你d嘢食你d嘢都算,但又唔執返好

講真要住落先知,但經驗係30歲都未試過自己住嘅人真係被老母同工人服侍慣

喺老公眼中,好少事姐你咪做埋佢囉,唔好搞到家嘈屋閉
但日積月累你做乜撚嘢都無人appreciate,講咩都never feel listened to,自己最親嘅老公都唔幫自己,我明點解會抑鬱
加油呀
我明你
為駁而駁咩自己易地而處諗下啦,小朋友
樓主pin
一模一樣
華生再世
恃你老母肚啦

攞條小生命嚟玩 你呢 d 死仆街咪撚生呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞