老公話要同佢細佬一齊住

340 回覆
59 Like 1081 Dislike
多謝你認真答我

佢細佬係健康正常
佢話如果我唔肯照顧佢細佬,奶奶就會為咗煮飯俾細佬,一齊移民(本來奶奶唔想移),咁就變咗4個人一齊住
即係加多個婆媳糾紛,呢個我已經領教過,係完全不能接受

我哋拍拖10年,結婚8年喇
佢好專一,平時都算錫我
但一講到佢原生家庭,我永遠好似次一等咁
簡單講,佢好似一直未意識到我同佢已經獨立成家,佢好似一直長唔大嘅細路仔⋯
30幾歲男人老狗養唔掂自己咪唔好移囉
條路自己揀...
拍拖10年結婚8年你一早知佢咩料啦,
唔移民你都遲早瀨野,
可能過兩年佢話佢細佬太耐冇閪屌好慘,
叫你比佢屌下就爽皮啦
離婚囉
成個裙腳仔咁 講到尾 佢都仲當你係外人
我有時係家姐屋企過夜一兩晚 我同姐夫大家都覺得尷尬會避啦
更何況你地要長期一齊住 真係唔work架喎
如果一間house
樓上樓下又ok嘅
好多香港家庭都係咁
至於煮飯呢家野
你堅持唔煮佢都吹你唔漲
就算煮,都係煮多份
你要同你老公傾清楚
去到個邊就冇彎轉
(貴圈真亂)妹夫同我有路,但佢竟然出邊又有SP
https://lih.kg/2697539

拍拖十年,唔知佢係啲咁嘅人?
好專一、好大佬唔等於好老公
錫你就結婚?佢明顯當你次一等嘅人,18年感情都比唔上個細佬,睇唔出有幾錫你
嫁左都喊三聲,點嫁得落手?你預左將來受盡委屈,忍氣吞聲
條路自己揀,唔好喊

事到如今
我建議你問下佢細佬
想唔想一齊住,想唔想要私人空間
比啲說話佢細佬聽,希望佢細佬識做
自己話唔想同大佬住

收經未,未收可以生小朋友
咁你就可以恃肚
話家庭成員多左,唔方便

睇吓搵唔搵到一啲類似香港嘅村屋
G floor 同 1 floor係有自己門嘅,分層,唔相連
各自住,但又係同一棟嘅獨立屋
我哋係諗去英國,不過未知住邊種屋(apartment / house),而家只係初步計劃
可能老公係諗如果間屋好大,一齊住都有空間
喺香港未住過大屋,我想像唔到個情況
點忍講真
你老公都On99 叫佢攬住細路過埋下半世啦 正常結咗婚一定係睇另一半最重要
「仲話如果佢要喺家人同我之間揀,佢會揀家人。 」
講得出呢句即係佢唔care 你。
搵到工之前一齊住嗰陣佢夾少少租囉(按佢嘅財務能力)
到搵到工有收入又搵到屋租先叫佢搬
咁樣你接唔接受
同你老公講囉,同我地講有撚用咩
呢個時候最好就玩輪流負責煮飯
每個人都輪住煮,唔煮就以後無人煮畀佢食
家務都一樣
NTR 之移民篇
如我同樓主同一case,我會無所謂叫埋細佬一齊住,因為好明白原生家庭影響,我同細佬在單親家庭長大,大家經歷過既好多野,感情好深厚。我同男朋友都講過日後結婚,當媽咪百年歸老,細佬又唔想一個人住,我想叫埋細佬一齊住,佢即反應都好似你咁,我反應等於你老公。但我想講我唔係當我男朋友係次一等,係一樣重要。因為細佬對我來說,係同老公,母親地位一樣。可能好多人都覺得好奇怪,但感情既野無得解
我都知嫁個裙腳仔係我衰
Sorry我表達得唔好,係拍咗2年拖就結婚(即係開始到而家10年),不過唔係重點
我而家30頭,但有共識唔生B,老公好憎細路仔,我就冇所謂生唔生
我哋係去英國,如果似香港啲村屋會好啲嘅,英國house好似冇分層嘅門

最好佢細佬想分開住啦,其實老公講咁多都係佢自己諗
明明細佬都冇提出,老公已經幫佢諗埋
一早幫細佬諗定,但就冇問過我、冇理過我感受

有時我覺得,不如佢攬住原生家庭過世算啦,既然當我外人又同我結婚做咩呢?
佢兩個住,你自己住,搞掂
低能 個個都好似你咁撚咸濕咩
外國d 大house 有幾層 你老公想同細佬異地互相照顧有咩問題

煮埋比佢食呢個point真係誇 間中一家人食下飯都ok 餐餐都要ge話我懷疑佢細佬殘廢
建議你喺屋企繼續唔戴bra 性感d
痴線啦
到時仲點會搬阿
有人煮埋飯wor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞