[航空]連登飛機膠討論區71

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20220118/1642472630056/%E5%82%B3%E9%87%8D%E5%A5%AA%E6%B8%AF%E9%BE%8D46%E6%A2%9D%E8%88%AA%E7%B7%9A%E8%88%AA%E6%AC%8A-%E5%9C%8B%E6%B3%B0%E5%8D%87%E9%80%BE1
本地媒體引述消息報道,國泰航空(0293)旗下國泰港龍航空早前停運,向政府交還46條航線的航權。報道指,該46條航線很可能已全數重歸國泰航空掌管。
宣佈啲咩?
執粒

你講左大半年都未有聲氣
快架喇
波音不費吹灰之力就賺到737MAX order
https://youtu.be/mKN0SpWeILo

都真係幾恐怖
恐怖得過香港航空?
HX/CRK有幾恐怖?
唔洗覆佢,係佢眼中佢食屎都係因為HX錯
CLS 爛到咁
年年都要執粒,好恐怖
點解youtube d comment嘅stance同呢度完全相反
(唔回五毛,直接講下QR同飛機製造商嘅恩怨)
QR的確非常奄尖,波音Charleston出廠嘅787都試過比QR拒絕收貨
https://www.google.com/amp/s/www.nytimes.com/2019/04/20/business/boeing-dreamliner-production-problems.amp.html

順帶一提,787而家都面對quality issue,被FAA要求停止deliver新機,但QR點名話今次A350事件嚴重過787

不過望下CX A350嘅造工,以及新機交貨時已經甩皮甩骨嘅商務艙,似乎Airbus嘅quality問題都唔係無根據
J位甩皮甩骨應該就唔關Airbus事
雖則galley 廁所啲裝工都好差

之前有聽過係因為因航度叔揀最平個內裝plan
但唔知係咪真
話說前幾年飛IAD第一次搭350
就令我大開眼界,新機都可以甩皮甩骨
除左內裝,架機明明新機都好似無一忽完好咁
淨講香港嗰兩間,airbus佬長期都要磅住啲350

同埋787都比NZ話甩油,似乎係同carbon composite有關

咁係無敵組合問題
CI同JAL個堆唔差嘅
波音指出787問題係UV ray造成,而A350根據Airbus就係因為carbon composite中間有一層金屬 (用嚟導電以應對閃電),carbon fibre同金屬熱脹冷縮程度唔同而導致龜裂

波音嘅問題就真係paint issue,但Airbus嘅問題牽涉到機身物料就似乎複雜好多,而家Airbus免費幫手repaint,但無解決過root cause
試過飛隻落地無耐嘅350,來回程都因為technical delay粒幾兩粒鐘,然後內籠已經溶溶爛爛咁

有得揀我都唔會飛350
C929
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞