[航空]連登飛機膠討論區71

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
咪又係商場一個
睇唔到有咩賣點
由構思到實現 已經過咗廿年
消費模式已經大大改變
但航天城呢個concept仍然係廿年前嗰套
單論777同A350講
A350真係好坐啲嘅
波音17吋位
但返香港又唔想坐因航
777我坐8粒鐘會腰痛
但A350坐13粒鐘都唔會
而家起大量酒店
做隔離酒店就有得諗了

永續清零遊戲
幅圖得一間酒店係新
唔知會唔會輪到Novotel陪AA玩
要shopping不如去樓下東薈城
777 同787 排3-4-3 同3-3-3 講真又唔係波音既決定
777 出廠3-3-3,787 launch 果陣建議2-4-2
後來啲航空公司發覺原來可以塞左排,先變到咁迫

依家Air Caraibes 同French Bee 已經用緊3-4-3 既A350
其他公司翻新A350 果陣,跟隊塞多排一啲都唔出奇

但講真,如果我依家要搭QR/ME3 中長途,有得揀777,787或者A350
好明顯A350 會係最舒服
1-2-1最舒服
都唔只"啲"啦
一個天堂一個地獄
777我坐4粒鐘會腰痛 A350坐12個鐘仲精神過上機前
講清楚邊年先,聽左好多年
咁除咗座位之外 仲有客艙舒適度嘅
新機引擎靜 空氣冇咁乾 都好大進步
至於1-2-1 前題係你搭得起tamco polo class囉
一般市民有得搭PEY已屬奢侈
不過而家睇PEY 都覺得唔係好過舊時economy幾多
以前economy有腳踏 個餐嘅質素同分量比得上而家嘅PEY 有amenity kit 777座位仲有18吋闊
唯一一次坐 PEY 係花航 77W 飛 TPE 早劃位劃到
單講個位係靚少少,但覺得未去到話 premium 然後正常 PEY 價錢貴多一大截
我覺得睇情況
如果二人同行 坐PEY揀左右兩邊2個平排位 冇陌生人坐隔離 咁都算值得
短榮我都劃過 我覺得唔錯
減航買過嚟坐 乏善可陳
但後面啲位真係太不堪 仲衰過逼巴士
A350之後會有新sidewall,增加4"令到可以更順利塞到3-4-3,星宇會係第一間咁塞法,之後或者就會好似777咁變成標準配備
好唔好坐其實得兩個因素係關架飛機事:空氣同嘈唔嘈 (engine sound)

張椅舒唔舒服係睇間airline嘅設計 唔太關AB 記事
我諗你唔會話BA A380同SQ A380一樣掛
又或者3-3-3嘅77W同3-4-3嘅77W 一樣體驗掛
3-4-3 A350咪仲迫過B77W????
人哋冇話A350好坐係關張凳事喎
你講嘅嘢上得呢個台嘅人冇理由唔知吧
16吋凳,課金block 隔離位
然後 777X sidewall 又係薄咗, 此消彼長 777X 都係會舒服返啲
“星宇” “A350” 呢兩個超多fanboy嘅關鍵字,唔知到時會有幾多人吹奏3-4-3 經濟艙
我諗一般人覺得舒唔舒服係主要睇張椅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞