[航空]連登飛機膠討論區71

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
增 9 輸入個案 8 宗帶變種病毒 
加拿大航空客機禁飛香港 14 日

港共:英國同加拿大好危險

本港今日(15 日)新增 9 宗輸入確診個案,其中 8 宗帶有變異病毒株,6 人已完成接種 2 劑疫苗,包括 2 名菲律賓抵港外傭。
該 8 宗帶變種病毒個案中,除了 1 宗涉 N501Y 突變,其餘 7 宗都是帶 L452R 突變。其中 1 名 39 歲無病徵的男人,是早前輸入個案、62 歲女子的密切接觸者,該男子在竹篙灣檢疫中心發現確診,並帶有 L452R。

另外,個案中亦包括 2 名菲律賓抵港外傭,他們均曾在菲律賓,接種兩劑阿斯利康或復必泰疫苗。

https://www.thestandnews.com/society/%E5%A2%9E-9-%E8%BC%B8%E5%85%A5%E5%80%8B%E6%A1%88-8-%E5%AE%97%E5%B8%B6%E8%AE%8A%E7%A8%AE%E7%97%85%E6%AF%92-%E5%8A%A0%E6%8B%BF%E5%A4%A7%E8%88%AA%E7%A9%BA%E5%AE%A2%E6%A9%9F%E7%A6%81%E9%A3%9B%E9%A6%99%E6%B8%AF-14-%E6%97%A5
唔睇呢篇報導都唔知原來加拿大咁嚴重
同大家報個平安先 我冇發燒 呼吸正常 行得走得

btw 全日戴住口罩究竟係咩感覺?
我覺得焗住啲水氣 谷住啲口氣 好辛苦
我喺呢邊都係戴下除下咁 返工周圍冇人嘅話都唔會戴住 室外一定除
少英國美國10倍,有幾嚴重呀
馬騮國仲開埋vaccinated travel lane 俾佢哋
決定咗live with virus,數字就唔太重要
就算夠曬客佢都可以cancel
學上面巴打話齋叫佢轉第二間(airline之間買飛平好多唔洗錫住佢)同係咁煩鳩佢就解決到
Thanks CX for a great flight 🥰

嗰碟係羅漢齋?
不過老老實實,今次catering 麻麻哋
熱情果芝士蛋糕酸到哭咗
豬肉粥神早流流邊個天材諗到比兩大舊東坡豬肉隻肥豬肉而唔係瘦肉咬咗兩啖有d反胃放棄
Qatar放風可能sup Oman入一球
為咗討好支那,梗係唔開關啦
美國商會一出聲叫新加坡開關
一星期內搞掂
新加坡睇住香港嚟食
香港唔開關,斷絕同歐美嘅來往
新加坡咪開歐美Vaccine Travel,搶你亞洲都會嘅地位囉
抵佢地贏足咁多年
777表示:唔稀罕勾結外國勢力
李生訓著都笑醒
上面三大航空本身關係就好曖昧,例如吉祥航空比東航收購之後都繼續留係SA,然後去到歐洲就選擇同AY合作
嚴格而言唔係收購而係交叉持股,不過業務上同東航已經有深度合作
咁鬼死窮 仲髹咁多油
btw髹白色係咪真係平啲?

Italy’s ITA Airways Reveals Bold (And Strange) Livery
https://onemileatatime.com/news/ita-airways-livery/
最近好多對都和好咗
連CX同QF都開始codeshare,AA同QR又開始合作時,入面應該無咩冤家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞