我身邊已經再冇仍然堅持唔打針嘅人。。。

894 回覆
2572 Like 312 Dislike
無打針同埋都唔駛打
都係,都有4成人無打

疫苗接種總劑次
7,637,640
已接種第一針的人口:
4,162,074 (61.8%)
已接種第二針的人口:
3,475,566 (51.6%)
其實睇你返乜工,服務業/見客既基本上一定會打
如果你個圈子係唔駛對好多人既,咁成班人冇打都唔奇
其實打疫苗唔一定係on9,打左既人就算中左武肺,變重症既機會係低好多
最緊要係因應自己生活衡量,兩邊極端都唔好

利申 返工全team冇打
你咪又係喺到po你自己打左
係,真係好失望。
居然可以話係為咗應付他人而打,好似而家有人逼你咁,明明就係自己嘅決澤。
呢句說話就等如人哋問:點解要向中共投誠,點解要做護旗手?
嘅時候,然後回答:
哦,都係為咗應付中共啫,我唔想做㗎。
一樣咁難聽
放心 樓主
我都無打
呢度大把人陪你
唔敢覆
我都冇打
公司得我同另一個同事
身邊九成朋友都打左 多數都係為咗份工
開始感到孤獨 究竟仲有冇人係堅持緊
明白你感受
自己都焗住打針
好多人真係負擔唔起檢測費用
same
我做老細
我話唔打就唔打
身邊多人打 但都好多人唔打喎
利申冇打
都話有
我成家都冇
份工迫
唔係嘅話唔會打
我都係身邊所有人打曬
但係我會堅持唔打 240咪240 食少兩餐喺到啦
仲有起碼成一半人口未打 唔撚緊要不過曾經既戰友為左想去唔會去到既旅行而打真係諗唔撚明
連科興都可以算係打左 罷到明就係為打而打啦成個社會都幫個政府谷政績
全家唔打 老豆想打都會阻止佢
巴打留意返,我並無鬥黃,亦唔係以自己嘅行為去justify自己夠黃,甚至係唔係黃。
只係講俾大家聽,我定義自己係黃,而且我有呢啲嘅行動。有人覺得罷食藍店已經好黃,有人覺得要入獄先至叫黃。
喺我嘅⻆度,黃係一個spectrum,冇話你先叫黃,你又唔係黃。

我打上面(你所講嘅justify 黃 )係想講自己有喺呢啲位有企硬,希望以此勉勵同路人,仍然有人未放棄。
下面,就只係想share我唔打疫苗嘅原因。
只係咁。

同埋唔係好明你講咩by 我嘅standard,係咪真係fulfill到。
fulfill到乜嘢?黃唔黃?如果係嘅話,呢個就呢個留言答咗。
定係講fulfill到「我定嘅standard」。如果係嘅話,我本身已經講咗我做到,亦即係達標。所以一定可以fulfill 到standard。唔係好明你個邏輯喺邊?
我真係企硬,迫我打針即刻唔做,
根本成件事唔合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞