將軍澳討論區 (22)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
寶盈
富康
安寧
如果睇外表寶盈花苑最靚仔似私樓近鐵行去澳南同donki幾方便。

富康就近運動場夾係坑口將軍澳站中間行去邊都方便。

彩明就夾係屌頸領站同將軍澳站中間,彩明商場都連住地鐵站,可唔駛塔將軍澳線直接觀塘線。

寶琳計唔計先
欣明,要夠高向山果面,打風落雨有天橋去新都城寶琳站。
唐明無人提
你唔講我都留意唔到原來有分
一直都當埋係彩明範圍
寶盈夠哂近mtr啦冇得輸. 富康都唔遠但向內園單位應該都好暗下同埋窗細
彩明法團好似偷左業主千萬?
雍明苑屌打所有,高層望海冇得輸
其實補埋地價唔係只係平時私樓少少?
富康樓下街市烏煙瘴氣, 多老鼠曱甴, 狗也不屌
彩明管理不善, 嗰單野無底深潭, 唔知攪到幾時
補埋有啲直頭貴過私樓好奇怪
比私樓最細單位多幾十呎
寶盈都差唔多,仲未正式剷得走禮義廉班法團
將軍澳居屋富康花園有住戶將分體式冷氣機製冷機身,安裝在樓下單位冷氣簷篷上,事件在社交媒體引起熱議,不少人直斥該住戶自私,憂慮冷氣機噪音會影響下一層住戶外,會引起安全問題。該屋苑的業主委員會表示,已根據公契向涉事住戶發警告信,若再無改善,便會將事件轉交律師跟進。
有測量師表示,舊式單位的冷氣機簷篷無法安裝分體式冷氣機,因此不少住戶會出此下策,安裝在石屎平板上層,但裝在樓下的平板上則較為少見。他認為,舊樓的平板或已日久失修,承托沉重的冷氣機或有剝落危機,更甚者整座冷氣機會掉下,意外發生後,由誰人承擔責任亦非常複雜,估計有可能兩個單位的業主和業委會均要賠償。

01 唔貼link
利嘉閣地產皇牌屋苑蔚藍灣畔二行首席聯席董事蔡庭勇表示,該行新近促成將軍澳坑口新寶城2座中層H室的二手成交,單位實用面積約436呎,採大兩房間隔,外望開揚靚景。單位原開價805萬元,減價15萬元或約1.9%,近日以790萬元成功易手,折合實用面積呎價約18,119元。

據了解,原業主於2014年11月,以約500萬元購入上述單位,現轉手帳面獲利約290萬元,物業升值約58%。

蔡庭勇補充,買家為年青首置客,原本目標是物色700萬元內、可做高成數按揭的細兩房。及後因為於股票市場獲利,遂將預算調高至800萬元內。經團隊推介後,買家對上述大兩房兼享開揚景的單位一見鍾情,最後決定立刻沽出獲利股票以鎖定利潤,然後all in 樓市,在資金到位後,馬上約代理與業主議價,最後獲業主減價放售。

700 到800 首期都係多十萬
有無巴打睇緊新都城二期眼鏡兩房?
其實呢啲報道係啲agent 亂吹。因為當年我買樓嘅時候我都有留意有冇報道,發現有網上報道講層樓成交,但入面啲關於我我買嘅原因同資金來源都係agent 吹嘅,根本冇人問過我
睇左排都無筍盤
通常咩價位㗎
寶盈地下好似好垃圾,成堆菜肉檔,市容差
已經過7百,唔識睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞