【認命?】點解個個日本漫畫主角唔係天才就係名門望族?

857 回覆
339 Like 30 Dislike
好似講過櫻木學技巧都好快,摸幾摸個波已識穿腰插花,係純粹起步遲先廢過其他人,但進步算好快
軍雞?
櫻木係天才中既天才喎
由唔識打籃球到打贏全國第一
只係用咗幾個月時間
艾倫哥先係有血統嘅人,但冇自由意志
幾個月可以連籃球規則係咩都唔知到大賽射入中距離絕殺根本身體心理頭腦技巧都係天才
衝鋒21
佢除咗籃板所有野都係學完落場就唔記得都計學得快
一拳超人都係靠自己每天鍛煉
打咗籃球幾個月可以係大賽射入中距離絕殺,咁都唔快?
啲人成日話有得努力
但有無諗過“可以去努力嘅能力”都係天賦嘅一種
而且係好難增強果種
起步差其實真係好難齋靠自己彌補到
Agger!
其實係佢遇上好師傅,而佢師傅應該係好抽過佢
忠邦
我死日覺得排球佬好型,打到全身瘀,接發球扣殺對手勁痛,一個唔小心又食波餅但d女又鐘意籃足d仔多d,明明排都好型,但就wfc
最新係會長個仔到賭贏咗24億,玩緊逃亡日常篇
哈佛教授係講緊現實嘅制度令到「努力就能成功」係謊言
但漫畫世界根本就唔需要完全apply現實嘅情況
太空翼 日向小次強
人妖打排球依套野真係害人不淺搞到細個以為女仔乸形先打排球,之後發現d攻擊手全部又高又大力,勁霸氣
依個完全係睇作者點寫
龜兔賽跑如果用龜嘅視點,一樣可以講到努力可以贏過天才
只要作者唔加努力同時天才嘅角色,成件事係可以合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞