【認命?】點解個個日本漫畫主角唔係天才就係名門望族?

857 回覆
339 Like 30 Dislike
聲稱能力是因為自己每天做了100個掌上壓

請問積羅斯GENOS日做100下掌上壓、100下仰臥起坐、100下深蹲、長跑10公里變一拳超人未?
手機俠只有一部手機
天元突破
我都諗過,但真嗣老豆唔無高層+佢老母溶左入機,佢邊有得坐上機
呢套主角群根本係勁人嚟,先會有咁多錢成日去叫雞
但佢阿爸阿媽無令佢特別勁?
甚至可以話佢係唔好彩 因為佢阿爸係司令阿媽係部機 佢先被迫要揸部機完成使命
佢個人設內外同勁都拉唔上關係

換句話講 個主角 擺第二個人落去 分分鐘仲勁過碇真嗣 但故事就係要一個咁懦弱嘅主角
World trigger個四眼仔
東京復仇者個死乸形

諗到呢2個
琦玉的訓練會令佢甩晒頭髮,即係除咗體能訓練,仲可以有其他範疇(e.g. 精神)訓練喎。
第一神拳算唔算
家境差,比同學蝦
慢慢練上去
個天份重拳又未到太屈
其他人無咁高同步率
佢老豆個身份令佢可以決定人類的存亡(個體or橙汁)
而佢老母根本就係神
新劇場版,佢老豆畀埋佢做決定
最後老母自願犧牲,畀佢整個新世界出黎
仲未計有個為佢得到幸福而不停輪迴的薰

好難搵到第二個更屈機的主角
呢個似係普通人執到外掛
但劍心只係勉強carry到呢個外掛
去到後面個身體已經頂唔順
加速世界
有冇諗過冇死回會點
可能真係走左去賣蘋果就算

但從另一個角度睇 死回算係基本能力黎 最多可以講係際遇好
但伴隨更多不確定性 例如save point問題 心態問題 隊友etc…
以主角黎講佢都需要一啲契機先有得寫 同埋以主角待遇黎講佢算係底層

頭腦小聰明遇著強大對手 一樣都要loop 唔係比人秒 就比人背刺
如果佢係天才 個故事會更順暢同容易通關
但佢又冇 所以我認同佢係冇天才同家底 但際遇ok既主角
名門望族
精神殘害就有
佢永遠都唔會搵到令佢滿意嘅對手
好似火雲邪神見自己已經係最勁就屈自己喺不正常人類研究中心咁,無敵是最寂寞
身份可能係既,不過能力就個個就算一開始講到幾勁,都係龍珠咁,場場無論小boss,中boss,大boss,咩人都打到重傷就快死咁,但又最後永遠都贏,而且本身幾勁既敵人,一變自己友就會無限弱化變廢柴

BTW如果下下玩到拯救世界咁大既,我寧願見到佢出身能力唔平凡,好過講到敵人幾勁幾無敵,但比個廢柴凡人用主角威能唔合理地打敗
你想講咩
如果人地同埼玉做一樣的訓練又變唔到埼玉咁勁 咁埼玉算唔算天才
但佢睇咗一次就識出龜波氣功
Black clover 黑色五葉草
咁都無?
都係嘅。一般人無咁勁嘅性能力
練出來點解唔算 保特都係練出來 佢係唔係天才?
你日日練跑可唔可以練到保特咁勁?
京卍主角
如果人地做同琦玉一樣的訓練,會甩晒頭髮但又冇琦玉咁勁,咁琦玉咪天才囉。但甩晒頭髮根本係未知數。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞