Katy Perry 發乜神經呀!

345 回覆
87 Like 45 Dislike
睇死人咩 響受

唔好意思手快打錯字
留名,想問如果想深入研究大學有冇呢啲科讀?
例如研究啲符號/ satanic/ 邪教呢類野 分析唔同電影/ 歌等等

試下讀下中大神學睇下有沒囉

符號學係結構主義個啲野黎,好撚唔有趣的,唔係上堂研究圖案咁簡單

又唔想4年讀哂神學 想係有時間take courses讀下
結構主義係咪即係fine arts個類?咩叫好撚唔有趣 想知埋啲歷史個啲
屌以前睇過下angels and demons講光明會啲野又有符號呀達文西密碼個啲就覺得好有趣,好想知

蘭登教授 我都好鐘意睇,宗教+藝術+符號+神秘組織

屌絲打同好 最近睇緊the Da Vinci Code 好想去the Vatican朝下聖

紅巴 dan brwon真係好屈機,可以咁樣將d宗教歷史同符號去寫小說,每次睇佢解碼同解釋都覺得好正
佢剪左呢個頭 真係同佢好唔夾...
已經唔似Katy Perry

文中有講到,
班人安排佢依個新形象同新MV可能已經預左大眾係唔會十分歡迎。

佢地只係試緊大家底線,
將一啲概念例如slavery, 被mind control依啲負面既野,
逐步融合流行文化,包裝成有型同潮流既野。
係一種洗腦工程。

慢慢響我地潛意識入面,就會認同左依啲野係可接受,甚至帶來正面感覺。

其實依啲概念係響好多有影響力既流行歌手入面都搵到,而且主要係響最商業化果堆入面搵到。

就好似最近有越來越多關於外星人 異形既片咁 懷疑係慢慢咁洗腦 令你唔會咁驚

關於電影個網都有做分析
https://vigilantcitizen.com/category/moviesandtv/

異形(普羅米修斯)既分析:
“Prometheus”: A Movie About Alien Nephilim and Esoteric Enlightenment
https://vigilantcitizen.com/moviesandtv/prometheus-a-movie-about-alien-nephilim-and-esoteric-enlightenment/

其他熱門電影如Lucy都有分析過
有興趣可以睇下
They Ask You How You Are and You Say That You're Fine

依句真係好有含義

But you are not really fine

不過唔算突出既象徵
因為佢可以解做班人對啲星既命令
又或者係平常人就算唔開心都笑面迎人既情況

可以當做過份解讀
JB都從良啦
eminem好似脫離左光明會

真相冇人知
十萬個黨員潛伏各大城鎮

記得佢之前首dark house都有人話入面有唔少光明會既暗示

最煩就係突顯單眼同金字塔頂果啲野
老是常出現

Katy Perry’s “Dark Horse”: One Big, Children-Friendly Tribute to the Illuminati
https://vigilantcitizen.com/musicbusiness/katy-perrys-dark-horse-one-big-children-friendly-tribute-illuminati/
好好聽唔好意思

各花入各眼
唔駛唔好意思既
如果改成共濟會 會合理d
睇過光明會歷史 唔覺佢存在 同咁大power
相反共濟會就有好大power

想知
可否分享多啲
神秘學傻鳩

幾吸引人
On9 先仲信illuminati

之前啲人最興講Eminem 首not afraid 係反光明會
但佢之後出返首rap god 同Rihanna 合唱成班人炒哂車

Lady gaga 之前每出一條片比人分析一次
依家根本無人再講

但真係有好多MV不約而同有共同既野,而且係冇必要擺入去既符號同暗示
Swish swish 幾好聽呀

多謝推介
下次聽下

之前啲人最興講Eminem 首not afraid 係反光明會
但佢之後出返首rap god 同Rihanna 合唱成班人炒哂車

依家根本無人再講

所有野都係9up

點解咁講
阿森一族
鐘意Katy Perry 好耐 但平時只係聽佢啲歌 唔知佢係光明會人

我都一直鐘意佢
形象正面有活力,而且帶俾人鼓勵同散播愛

但依家變左做散播恐懼
而家既佢同痴線既miley Cyrus比
我鐘意miley cyrus多
最少果期既歌真係好聽
以前一直好鍾意katy perry,
由佢首thinking of you就好鍾意。
但佢d歌愈嚟愈難聽,
d mv愈嚟愈奇怪。
上一首Chained to the Rhythm個mv睇到我打冷震,
有種莫名奇妙嘅奇怪

總之依家既佢唔似佢
佢依家似係扮緊另一個人咁

個MV都帶出左啲Message同想製造啲刻板印象
唔識欣賞
其實佢形像轉左好耐
firework都係好耐之前既事
除左分析表面歌詞同Mv
有時仲要掉轉首歌黎播
聽到好多666,satan,darling satan
Eminem - my darling

有啲歌詞都幾渲染
屌明明之前Katy好正好sexy㗎嘛
唔知發咩神經剪到成個TB咁
新歌又難聽,好撚失望
後面個團隊搞乜撚嘢呀究竟

糟蹋左Katy

依家根本無人再講

not afraid 變翻黑頭髮 做乖仔 想對抗
the monster 變翻金毛 乖既自己比人困住左
信不信由你

你咁講又幾合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞