[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(56) 各位FM請緊記本校校訓

1001 回覆
21 Like 6 Dislike
依家讀緊philo,上堂講嗰啲嘢都幾有趣,但份essay就完全無頭緒,因為上堂講嗰啲同份essay好似無咩關係佢上堂淨係喺度同我地討論,好少講份notes,學係學到嘢,但讀唔讀都掂就真係唔知
雖然我對cards有興趣,又幾enjoy寫cards啲essay,而且都有A range,但humanities theme嗰啲科我其實唔太sure係咪有興趣因為我純粹係因為佢個theme 係humanities所以先揀humanities theme,入面啲科我真係唔太sure所以先驚驚地加上我英文差,dse英文得U所以如果我中文同humanities都無興既話,讀中文會好啲,起碼上堂聽得明多啲
師兄你dse英文得u就唔好揀humanities theme喇有好多英文學術論文同文獻要睇同寫英文essay我驚你爛龜升唔到u多啲
已經揀咗因為中文嗰啲我真係完全無興趣而且dse都考咗2年,依家應該好少少加上都仲有幾個月時間學英文而且上個sem都勉強過到3,應該無事掛...師兄有無話英文lv幾先建議揀humanities
讀緊aalh yr1
一直都無話對乜野特別有興趣
最近諗諗下想讀社科
想問下可唔可以重讀yr1 讀其他科
其實你gpa 夠高既可以報social science / social work 既 degree ,唔使重新讀過嘅
又冇話建議英文lv幾先揀得嘅 你都已經揀咗 但你真係要比其他人落多啲苦功 我當年係lv3 讀都有啲困難 你如果要non-jupas入返u 你要考返ielts去代替你dse嘅分 你要考到6.0 有ielts 6.0會成為你入u關鍵

因為你話你gpa都有3.0 咁你要努力嘅位就係英文水平上 如果要入八大 你就盡量升到3.2 咁會穩陣啲 因為讀得asso就代表你想入返u 咁就真係要努力埋落去
thank you師兄
如果我對個essay title係有興趣既話,寫essay我都ok既,都係用多啲時間啫但無興趣既話真係超辛苦,好似IAE咁,之前寫IAE份essay嗰陣睇嗰啲journal articles真係睇到崩潰,做得超辛苦但揾齊之後又ok同埋我想問下humanities要睇既英文 係咪同iae,eap嗰啲Lan course差唔多,定多兩三倍
又唔算多好多嘅 但你要預讀好多雜科最好睇course outline睇自己有冇興趣
好似我讀咗一科Intro Comparative Literature 啲文係幾有趣 但寫文就好難 所以爛龜
core嗰五科入面我最驚都係哩科文學之餘仲要係英文不過無得揀,唯有硬食
thanks巴打
想問下 而家入校園洗唔洗SHOW學生證
要show green pass
但我見aalh升學無我想讀個科aamccs先有人讀上去
可能係之前無人報過姐 GPA夠做就路路暢通 報理科除外
唉yr2再試下啦 sem1算係炒咗
舊生想問吓而家library有冇開
小弟今年AALS year 1 但想入返三大所以都知冇望入返LLB 而且對social work 同 urban studies 都有興趣想問吓有冇人知AALS入唔入得返呢兩科
你地aals有條友日日嚟我地aalh度曬命,話自己屋企人脈幾好,攞咗一堆intern,幾個老細幫佢寫reference letter,入硬hku llb喎
urban studies no chance
都唔好reg Ardis
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞