[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(56) 各位FM請緊記本校校訓

1001 回覆
21 Like 6 Dislike
Gpa god
Gpa god
GPA GOD
其實係分組之間既問題

件事本身過咗去,諗住就咁算, 但始終好似有條刺咁吉住。

而本身件事,我亦唔肯定自己有無做錯/free ride人。

咁話說我就take咗科我冇乜底既科諗住學下其他野, 個course就有份project要交。 咁我嘅gpmates 就好似係嗰科既人黎 + 佢地本身識。

咁我就自問學得麻麻地,但都冇理由一句唔識就話唔做。 所以我就通咗2晚頂去做,結果佢地話唔ok就del咗,佢地再做。 咁見佢地熟過我,我就無乜點呦,由佢地del。

咁我亦都自己係project既另一部分做多D野, 當補返數 (不過嗰部分佔既評分就比較少)。

咁我一直以為無乜嘢, 直到放grade先知我同佢地差一個grade有突, 嗰吓先知佢地係互評貢獻喥寫到我好低。

因為咁樣唔開心咗好耐,做過咁多份project味試過咁樣,亦都係第一次食咗隻C。
咁嘅話其實可唔可以同lecturer講返你本身有參與過
嗰part del咗只不過佢哋嘅主意 你低佢哋成個grade好可能佢哋係夾偈講到你嗰part係完全冇做過嘢
咁其實你係有做嘅 就唔算free ride
佢地del左你嗰part係另一件事
如果你自問有盡力嘅話 就應該爭取返屬於自己嘅嘢
尤其喺呢度 每一個grade都好重要
多謝ching 嘅答覆先

其實件事係上個sem既事(亦都係第一年上返ugc就唔開心嘅事), 我諗依家應該冇得搞。

最矛盾嘅係, 佢地重做完又真係好過我。 雖然冇 free ride人, 但要人汁屎跟手尾, 我又唔知自己值唔值同佢地一個grade。

btw, 正常lecturer 收到free ride 投訴,唔係應該會先搵當事人對質?會直接冇通知情況下放grade?
呢件係上返ugc之後發生嘅事黎。

我係盡咗力, 但可能係佢地眼中都係交份垃圾,要佢地汁手尾。 最重要係佢地重做又真係好過我

所以就覺得自己值唔值同佢地一樣grade,因為互評貢獻嗰度 佢地又唔係寫我0, 而係比低分。 呢樣先係煩惱既野
誠心求求gpa god
Gpa God
Gpa god
GPA GOD
GPA GOD
GPA GOD
正常黎講係全組同grade
咁樣拆起不如一人做一份
咩叫group project就係成team人一齊搞,搞完就一樣分,總結你果科on9
gpa god
gpa god
Gpa god
GPA GOD
GPA GOD
GPA GOD
GPA GOD
GPA GOD
係咪0000放result?
其實都係, 我以往project 都係正正常就大家同分, 就算要改人野都係改完就算, 唔會搞咁多嘢。 好少會拿把尺去度自己做多10%野,就自己要高分D,其他人就寫低佢

講多少少就係, 份project其實係打code, 而佢地見我份野有bug/error 又剩 就唔洗我做,但問返讀過it既frd 話 其實冇background 既人打野有bug好正常。

諗返都覺得自己on99 嗰陣冇同lecturer 據理力爭 同埋依家諗返 佢地似係寫低人contribution 寫高自己去拿高分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞