克羅地亞雜談 (2021)

203 回覆
58 Like 8 Dislike
代返支那落去就睇到個答案
假設今日有人提倡要喺香港殺曬所有支那人,陳啟泰幅圖都答咗香港人至少連登仔嘅睇法

但講到尾前題都要都係要獨咗立,場仗打完先,先至有機會去討論烏斯達沙 - 或者講係獨立意志嘅根源係正確與否

假設打仗嗰陣去諗,場仗就唔會打得成;但事後去諗,場仗都已經打完,咪即係鞭屍。問題重點係烏斯達沙嗰種隨時準備再打仗,保家衛國嘅心,以至保家衛國應該去到乜嘢程度,呢種精神係咪應該繼續承傳落去。

假設他日香港真係獨立,如果香港人冇人諗住隨時要再打仗嘅話,我估好快又會俾人再佔領
樓主知唔知克羅地亞邊到有得做檢測?多唔多地方有得做?
多。
特別係rapid test , 好多街站 ,預 150 kn 一次
海邊計夏天無得平 ,
冬天平到傻 …

平靚正 就 Sveti Filip i Jakov ,
Senj , Vodice …
其實Zadar apartment 最平 ,
又多獨立戰爭故事 。
在Imotski 繼續忙到傻 …
多party , 多老友 。
最後兩日今晚要走兩場…
然後聽日執嘢走 …
忙完一日, 開心,
聽日最後一日又繼續忙 …
有Ivica Grubač 個仔搵食飯 …
邊個係Ivica Grubač,
上網google 佢個名同 Maljkovo (地方名) 就知

行程最後幾日,今日我到了薩格勒布…
估不到剛到埗就有老友召喚 ,
是我老友Hrvoje Zekanović … 克羅地亞國會議員 ,
最近佢推緊保護克羅地亞貨幣Kuna 嘅公投運動 ,
佢知我到埗薩格勒布 ,立時叫我搵當地嘅活動負責人,
原來佢哋今晚座談會 ,想我以香港烏斯達沙身份出席 …
我雖然經歷在imotski 連日派對加上今早8 小時車程已經好攰 ,但老友叫到也不好推辭 …

歷時兩小時的座談,我亦學習了很多 。
之後其實又是合照唱歌飲嘢吹水環節 …
這是我少有地在薩格勒布出席大型政治活動 ,
我對他們的包容十分感動 ….
他們從來都把我當作兄弟看待 …

關於是次公投,我有也自己的觀點 ,
但這些細節問題還是有時間再詳談吧 …
估唔到今次來比上次又多咗老友 …
最開心是三個月行程都是以人為本位 …
克羅地亞最值得自豪的還是那一類人,
雖然可悲地 30 年前死了很多 …
但現在還有 …是真的還有 …
👋🏻
估唔到最後一日仍然上了克羅地亞電視新聞 …
朋友話等知我根本無時間睇到 ….

近日在薩格勒布Lanište 地區嘅Vukovar 壁畫事件 ,
令我巧遇獨立戰爭期間克羅地亞其中一位最出色嘅軍人,
人稱完美殺塞狗機器嘅 Josip Horvat !
隔離21 日… 今日踢埋場波,嗰邊無咩大事了 …
最後一件大事係 18.11 Vukovar 紀念 … 塞狗和黑山侵略Vukovar 30 週年…
此post 可完
你格仔人黎?
唔係呀,我都想係
樓主你翻香港坐咩機?
同埋係邊到拎到iso PCR report?
土航 …
我唔知要有 iso 或政府文件 ,
克羅地亞wfc 呢樣嘢
所以第一次上機被reject …
留咗喺土耳其 48 小時再test 攞埋文件先走到
你喺嗰邊 ?講起嗰份 iso ,真係笑死人
有人想知再講
唔係 樓主快講
我在土耳其滯留了兩日,
詢問過超過 20 個航空公司負責check in 嘅職員 ,
只有一兩個真係知道呢張證明書係咩嚟
Bosnia and Herzegovina 係咪真係好似新聞就爆煲咁
美祿巴請問你仲係唔係克羅地亞??
對 ,目前在vukovar
可唔可以tg pm你,我有關於冬天旅行想請教一下🙇🏽‍♂️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞