克羅地亞雜談 (2021)

203 回覆
58 Like 8 Dislike
你地用英文溝通?
又做Kinez Ustaša
人種稱呼嚟,意思近華人多過支那
睇見老友話唔係支那係香港就開心
主要克文🇭🇷
出post 後發現原來上埋index …
記者真易做
好勁Ching
Nebitno skroz al nek se zna
Brat nije Kinez
ŽIVIA HONK KONG
ZDS

睇大報好多人講呢句
唔勁…都係語言啫 …
除咗喺克羅地亞同埋睇克羅地亞新聞 ,
克羅地亞文現實完全無用喎 …
有無去過維度卡係Zagreb間cafe
好似唔見佢
上次去thompson間cafe 就真係搵到Thompson
昨日在Trogir 的貼文因為兩隻字 ,
上咗兩日報紙
仲第一次收到來自塞狗嘅死亡恐嚇,
成就解鎖

終於落Split …
本身計好留十日睇到兩場夏德主場,有一場仲係國家打比 ,
不過足總臨時取消 …屌 …
Split 真係多亞洲人,我感覺上比薩格勒布仲多 …

我在Split 是很多老友的 ,都是因為夏德
還有烏斯達沙啦 …
說些有趣的事 ,每次提到我是Torcida ,
呢度d BBB 就會屌 ,話夏德係共產黨球隊 ,
真正克羅地亞人應該要捧Dinamo 才對 …
然後我的torcida老友又會 屌返佢哋 …
話Mamić 先係出賣國家 …

講返政治 ,話說前年我在Imotski 出事 ,
Split 嘅市議員Martin Pauk 曾在報章為我抱不平 ,
我希望呢幾日有機會親身向他致謝 。
而去年Pauk 動議在Marjan 山上擺設烏斯達沙成員Frane Tente 的紀念雕像 ,我老友說應該下年就會完成 ,
我今年來Split 除了足球外就是希望為這偉大的工程打氣 ,
不過由於昨日在Sinj 與朋友玩了一日,應該過一兩日先再有力去做大事了

旅遊勝地Dugi Rat , Omiš 一帶 …
但這裡不會影風景圖 …

近日克羅地亞媒體熱議關於Mišo Hrastov 的事 ,
這個大家可以google 到 ,我也不詳述 ,
只想講講自己看法 。
去年我去過事發的Koranski most , 在Turanj 附近 。
其實這又是關乎道德高地的問題 ,
克羅地亞媒體普遍不會站在Hrastov 一邊,
論點就是 「不要變成像你敵人一樣邪惡的人」,
但作為國家守護者的人有可能像侵略者一樣邪惡嗎 ?
兩者在本質上就完全不同 ,退一萬步講就算手法相同 ,也沒有可能一樣邪惡的 …
這只是討論歷史的基礎學問abc ,
難怪克羅地亞人普遍都認為他們的媒體質素實在是等同垃圾 …

簡單講 ,就算Hrastov殺了再多「手無寸鐵」的塞狗 ,
我們也不可能像他們一樣邪惡 。
舉個例 ,在你自己屋內發現了侵略者 ,
就是他沒有武器 , 那就等如對你全無威脅嗎 ?
Lm

有冇克羅地亞女女食評
無…
不過好多地方嘅海灘都見到有女裸泳
你地好似冇沙灘得石灘?
最想去split同16湖

巴打gay?
大把沙灘…
今年split 好撚多人…
我諗有返武肺前7-8 成人,
舊年死寂…

諗落喺克羅地亞又真係多數男性朋友…
五年前去過Zagreb, Plitvička jezera同RAGUSA,真心正
多唔多女戰士/士兵 認識?
都有兩三個去過佢哋屋企食飯 ,
榮幸

唔知點解講講吓會講咗去克羅地亞d 女…
乘機曬吓命 不過大家肯定失望 ,30 年前打得仗 …而家最少都 50 幾歲 …大家想睇靚女自己上google search 吧 …

我兩個老友 ,白髮嘅是烏斯達沙 ,現在仍然活躍,
現在是Šibenik 市議員Hrvoje Zekanović 嘅助手,
對我很好 …車我周圍去,又成日請我食飯 ,
又帶我認識咗好多烏斯達沙朋友 …
好想以身相許呀順便呃身分證

相中阿叔是Marko Miljanić , 獨立戰爭中薩達戰區嘅指揮官 ,隔離就係佢太太啦
Miljanić 主要負責Škabrnja 戰區 ,因為佢本身就住喺度 ,
佢嘅兩位兄弟同家姐不幸陣亡…全家得返佢同老婆 。
有關佢同敵對塞狗Ratko Mladić嘅故事 ,大家都可以google 到 …
月前我受邀去佢哋屋企見面傾談 ,真是萬分榮幸 。
佢睇報紙知我是烏斯達沙 ,用了一個很有趣的比嘢說我是克羅地亞蔣介石 ,這是位很有智慧和勇氣的老人
當然又有禮物收啦

薩達戰區 ,獨立戰爭中其中一個戰況最慘烈的地方 ,
有關嘅故事也最多 …
我知好多香港人去克羅地亞都會去薩達 ,
這些故事其實香港人也會有共鳴吧 …
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞