克羅地亞雜談 (2021)

203 回覆
58 Like 8 Dislike
白髮好型

31 年前9 月26 日,
Poljud
巴打請教下,你當年點學克羅地亞話/文?
純自學 。
自96 年上網睇新聞同足球網站 ,
嗰時無google translate ,
好彩學校有本字典 (嗰時仲係叫Serbo-Croat)
逐隻字查逐隻字記 ,
日子有功慢慢會睇得明。

最後一日在Split ,
睇波 、同老友吹水、 開party 都係嗰 d …
夏德又贏波 ,大家開心,路上自然又識了好多新朋友

昨晚睇完波比老友拉咗去飲嘢,
巧遇夏德「名宿」 Romano Oblinović ,
我一眼認得佢 ,以佢名氣竟有外國人知 ,仲要去到香港咁遠 ,
佢同朋友都相當驚訝 …
跟住吹吓水講吓克羅地亞足球史 ,
片段又比唔知邊個錄低結果今日又上報 …

喺克羅地亞做傳媒可以再容易d …

話說聽日國家隊將會在Osijek 迎戰斯洛伐克 ,
我老友又已幫我準備好旗啦
聽日Osijek 見

聽日開波 ,今晚被副主席見咗入村仔開party …
第一之去克羅地亞東部小村,老友們勁熱情 。
更得到當地消防局長送禮 …
唔駛問 , 30年前佢就係克羅地亞獨立戰爭嘅志願軍之一
受邀入住當地球會 NK Šokadije 球員宿舍 …
結果之前book 落嘅宿又住唔到

聽日睇波了,
大家睇嘅話應該都有機會見到 支持香港嘅 Hong Kong Imocki 旗喺球場展示
Lm
今年熱唔熱? 有一年暑假去兩個星期 兩個星期都無落過雨 仲要萬里無雲 日日三十幾度
真係好正,啲人好似好撚chill
熱到傻 。
但克羅地亞嘅熱係假㗎 ,
只要一天陰,就涼

大班人開完party , 準備去球場了
講個秘密比大家知 ,
呢堆人全部烏斯達沙嚟 ,
附近已經有警車看管住

克羅地亞官方球迷組織 Mi Hrvati 賽前合照留念 。
感謝每次我來到都為我安排交通、住宿 ,
尤其是副主席 Milan Katanušić ,
佢會幫手帶香港枝旗去卡塔爾世界杯 。
當然前題是克羅地亞入到決賽週再講
自駕
點買嘢最近要幾耐
你老婆唔係克人咩
移民唔得
如果去定居,太宰兄會揀邊
最耐可以留克國幾耐
出一出堯再入得唔得

最近嘅直航好似得大韓定韓亞直飛Zag,香港買到要轉機,但耐過中東轉
揸車出城市 ,都係一個鐘度 。
前題係你要有車 ,
再前題係佢哋好多嘢自給自足
Imotski
每半年可以留 3 個月,
但我唔想去其他地方駛任何錢 。
最近疫情連唯一折衷我可以接受到嘅黑塞哥維那都入唔到了(正常途徑)
非自駕。克國國內由北而南,主要都係搭巴士。去到Split-Hvar-Dubrovnik就搭船。過黑山、黑山境內都係搭巴士。遊完Dubrovnik就搭內陸機返首都,stay多兩三日先走。
另一個方法就係去黑山啲機場走,不過有點迂迴。Zagreb容易轉機,航班多,容易遷就,內陸機機票又唔算好貴。
3 個月真係唔夠 …今次又多咗幾班新朋友 …
下次又要去多幾個城市 …
惡性循環 …
越還債越多債…
最後幾個禮拜 ,入到Imotski ,幾乎無停過 …
一直忙 ,不同的老友相約聚舊 …
昨日更是走埋入波黑 …
入到波黑又是同老友們唱歌吹水…
之前我好少入波黑 … 疫情期間更是麻煩 …
不是有老友負責接送及在邊境交帶 …
我是不會自己去 …
結果短短幾小時波黑聚會 …
今日又上報 …

可能有手尾跟 …我都唔知 …
想知遲d 再講 …
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞