克羅地亞雜談 (2021)

203 回覆
58 Like 8 Dislike
原來在波黑都是大把老友和fans …
邊間咁犀利有Croatian 嘅字典
96 年嘅暴大 。
美路史拿域!
所以我其實是很感謝暴大的 …

90年代嘅暴大已經有豐富嘅網上資源,
三年嘅暴大生涯…讓我比其他人更方便接觸到克羅地亞的人和事…

講開 … 昨日又有神奇事 …使我感動 …
唔知有無克羅地亞旅遊達人去過 Maljkovo ?
Maljkovo 是克羅地亞獨立戰爭中其中一個傷亡慘重的前線,
因為該地已很接近塞狗居住的村落 Otišić , Otišić也是該區域塞狗的主要領地 …
在獨立戰爭初期 …塞狗在那裡堵路、搞事 ,就像今日的黑山…
克羅地亞警察需到當地執勤 ,很多人被塞狗暴徒殺害 …

昨日我到了 Maljkovo , 竟然又遇到了熟人…

講時講 ,黑山狗其實係抵死 …
30年前助紂為虐 ,
如今終於本土主義進一步覺醒 ,卻又開始嘗到當日自己種下的惡果 …

我與老友們談論到此 ,也是喝著啤酒 ,
坐著一邊涼快 …
黑山人,不值得可憐 …除了少數 …一直站在克羅地亞身邊的人,有 …但很少 …
克羅地亞唔搵你做大使真係晒左你
說回香港 …其實很難得 …感謝兩年來的年輕人,
讓香港人的思維和歷史觀能走得和克羅地亞近一些 …
克羅地亞獨立戰爭傷亡其實主要集中在有塞狗居住地區…及其周邊 …
身邊有塞狗/共狗 …必有死傷 …
這是克羅地亞人在二百年前所犯的下的歷史錯誤…
但其實又是身不由己而無法可以避免的錯誤 …
所以他們會說克羅地亞的歷程是痛苦的 …

這些錯 ,最終就由 一萬多位陣亡烈士的生命,
無數身心受創的士兵 來補償 …
觀乎克羅地亞現今政治形勢 ,無論是否值得 …
其是都是必經之路 …
說來神奇 … 頭post 呢張圖,
其中一位軍人 Domagoj Kukavica …
在上週邀約我去他家開Party …

3 個月時間又一次的接近過去了 …
一年比一年精彩 …
深交的朋友越來越多 …
昨日巧遇一家人…邀約我到酒吧玩 …
詳談下才發現原來三年前已經見過面 …
我完全不記得 …看到他們手機裡我們的合照 …
其實我很慚愧 …推使我想做更多的事去回報這些可愛的克羅地亞人…

但其實我已經很老了 …力量有限 …時間有限 …
有呀 ,
佢哋政府比咗個 「烏斯達沙勳章」我 ,
趕咗我走
有冇圖睇下

正常一面之緣係唔係 認唔到佢地個樣?
正常有傾過計會認得
成千年先爭取返獨立
有人邀約可能在波黑延長逗留時間
克羅地亞在某些時間點就算不是獨立的國家,
也有自治實權 ,有自己的國會 。
最黑暗的時期其實是一戰後 和二戰後,
與塞狗「結盟」 ,
因為塞狗與支共一樣都是野蠻人,
從來不守誠諾,也不懂得何謂「講道理 」…
之前只係去過Dubrovnik
啲嘢貴到仆街....
旅遊熱點明做你 …
唔想比人劏就去超市啦
係 嗰到有間韓國人夫婦開嘅hostel
仲好味+平過出去食 or 只係食包
我日日食包
我日日食飯
Olić做緊國家隊助教
年頭去咗教莫斯科中央陸軍幾個月俾人炒咗又返咗國家隊做
Mandžukić 冇班落退咗休依家好似話想去祖記做training coach 跟屌帥學嘢
樓主而家係邊

家鄉Imotski
歸化/入籍未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞