克羅地亞雜談 (2021)

203 回覆
58 Like 8 Dislike

8 月4 日到埗 ,立即衝入Knin ,
同老友連續第二年一齊慶祝趕走塞狗國家勝利日。
今年少咗好多人,我估今年人數只有上年5 份1 。
一來上年是25 年紀念 ,比較特別,
我見都一班班澳洲佬飛返來慶祝 。
加上今年疫情問題克羅地亞政府想推健康碼 ,
我班老友是死硬派當然講明無論點都會來 ,
但由此可見仍有為數不少的人因此缺席 。

今年Knin 的焦點當然是當屆奧運選手Matea Jelić 參與升旗禮 ,
佢是Knin 人, 而早前的一番言論亦證明了她是右翼人士 ,
之前亦報道過因此有塞狗向她作出死亡恐嚇 …
這些故事有人想知再講 …

今年我在Knin 的老友同樣不少 ,
有Sinj 的市長 , 軍佬 Miro Bulj ,
還有上次找我合照的國會議員 ,克羅地亞愛國者聯盟的Hrvoje Zekanović ,今次我向他回禮 。
Lm
慶祝完第二日,即走 。
Knin 每年就係只有呢兩日有多d 外來人
隨後我立即去克羅地亞英雄之城Vukovar ,
我班老友已經等緊我 。

水塔翻新後 ,好正 ,不過未得閒去 ,要比班老友招呼咗先

有留意吓克羅地亞獨立戰爭史嘅人都會知道Vukovar 係其中一個比塞狗殺最多人嘅地方 ,
亦多少會聽過呢幾個為克羅地亞奮勇犧牲嘅名將 …
Marko Babić , 一人炸塞狗十二架坦克 …
Blago Zadro , 塞狗殺到嚟佢不停奔走救克羅地亞細路 …
Andrija Marić , Zadro 中埋伏,佢去救, 可惜事敗相相陣亡 …
呢兩年嚟喺Vukovar 接待我嘅老友就係佢哋嘅子侄 ,我真是很自豪
今次我又認識多了一人, Saša Kohanski ,
佢上次要做嘢唔得閒理鳩我 ,
今次終於有機會講返佢爸爸嘅義事 …

即將出發同佢哋去踢波,有時間再講
飲咗幾多
Matea Jelić正
(奧運完結 )今屆奧運邊一幕令你最深刻
https://lih.kg/umDcLQX
#389 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
去克羅地亞洗唔洗隔離
Ching熟唔熟科索沃歷史?
lm
完疫想去
不過背景知道得唔多
留名學野
留名
想去波士尼亞加克羅地亞
Lm
上年封關前去過
除左16湖 dubrovnik同埋失戀博物館仲有邊到好值得去?
死克狗
克羅地亞入境要求相對其他地方已經好寬鬆 ,
有事前檢測就得,就算去到先檢都得 ,
話就話要隔離7 日,只要你結果無事就即刻出得
你揀去克羅地亞而唔去附近國家嘅原因係 ?🤔
有無特別鐘意克羅地亞d 咩獨特嘢 ?
本來2019 想去西班牙 , 再慢慢咁去返東歐,
612 之後就擺到而家...阿朗美斯都走晒...唔係西班牙..
匈牙利都想去下,未有機會
本身喺意大利坐船過去 有落埋黑山
後尾去Slovenia經威尼斯返番意大利

同一般東歐小國一樣夠hea囉 冇咩大陸人 唔洗扮唔識普通話
咁都無咩所謂 ,睇山睇水hea 吓,一般嗰幾個克羅地亞熱門旅遊城市都是非常適合
屌,疫情搞到無得去旅行,原本想去維度卡間cafe追星

今日離開Vukovar ,
我一些在Vinkovci 的老友也難得再聚頭,
閒聊吓香港事 ,以及當前克羅地亞政治局勢 。
佢哋係死硬派烏斯達沙佬 ,比起我在Vukovar 的朋友更激進 。
在他們身上我也感受到了不少激進右翼思想的元素 ,
以及這種意識形態在香港是否有發展的空間 。
當然在目前香港的情況要討論這些是嘥鳩氣 ,
有時間再說吧 …

下一站是 Slovanski Brod ,
我在那裡的老友不少 。
有一位是獨立戰爭中的戰士 ,
雖然年紀較大但近年頗活躍於社交媒體😂
就算不在克羅地亞都很容易可以跟進到佢嘅近況
有機會再談
推,又係巴打

想問下果邊疫情影響嚴唔嚴重?
我嚟咗十日度,
未見過喺街有人戴口罩 …
計朋友的話未聽過有人當係一回事 …

當然法例有規定室內場所交通工具要戴口罩,
超市ok , 但你話餐廳酒吧嗰d 我未見過有人理
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞