克羅地亞雜談 (2021)

203 回覆
58 Like 8 Dislike
唔鐘意喺香港檢嘅來到先檢都得
一有結果通常一兩日知道無事可以立刻自由活動
其實太宰二有無上過當地報紙
見到亞洲樣咁迷
今次單程飛?貴唔貴?疫情下果方有咩入境要求?口罩係咪無人戴?當地每日幾單新增
16湖同dbv成街普通話
你交通點?有人車
奧歷退左役未
曼朱 A米後點
點解你唔入藉當地長居?難唔難
第一次上克羅地亞報紙無記錯係 2006 年 ,
當年克羅地亞國家隊訪港,
接受咗24 sata 訪問 , 仲同記者做咗朋友
近年比人喺克羅地亞拉過兩次 ,
都係因為Ustaša 問題 ,呢兩次都幾大反應,
所以最近兩次去Oluja 慶祝都有訪問和報道

今年Oluja 我老友Jadranko 趁人訪問我影鳩我 …
雙程飛土佬航空只係 500 美金度…
昨日克羅地亞新增武肺 300 多單,
呢度無人理的 ,
昨日我去超市買完嘢出來唔記得除口罩,
迎面兩條友同我講 呢度無武肺的 ,除口罩吧

入境要求好簡單,
有當地酒店book 房證明 ,
加以下是但一樣 :
1. 入境前72 小時內的pcr test 結果(我都喺臨上機在機場搞),

2. 接種疫苗紀錄 (香港隻復必泰唔知得唔得 ,克羅地亞要嗰隻是 輝瑞復必泰或 AZ 或莫德納

3. 你曾患武肺證明已康復

乜都無都得 ,入境後接受查測及隔離最多七日,但一般你一兩日後只要檢測結果係無事就可以立即回復自由

旅遊業對佢哋太重要喇 ,入境真的很鬆手…
一般大城市火車最方便 ,其次巴士 。
當然你要去無乜人去嘅特別地方
例如共產時期嘅萬人坑 ,或我今日剛去完嘅Jezero Petrna ,
就要靠老友車了 ,無交通工具的
有老友搞緊 ,等待中

來slavonski brod 完坐係因為佢
Ivan Domankušić
每次來都帶我去佢屋企食飯,傾計 。
今次先知原來佢家後園大到癲 。
種蕃茄,種菜蘋果…仲有 70隻雞30 隻羊 ….
佢話係比自己食

臨走佢話下次傾好等佢放假先好嚟搞鳩佢 ,
等佢可以車我去埋周邊城市
佢聽日5 點又要起身返工 ,巴士佬嚟
克羅地亞人真係好正 !
香港都係輝瑞復必泰

機平到咁 計返$4000 旺季喔
好羨慕你追求自己想要嘅
多唔多香港人移民過去?
香港係復星復必泰
知道一兩個都係嫁咗過嚟
早前就有個住東涌嘅克羅地亞機司睇完新聞搵過我
係土佬平到喊
KLM 過萬…
卡塔爾航空都8000 幾

今晚跟夏德作客克羅地亞志願軍,入場睇波 ,
期間Torcida 搞事 ,向警察掟櫈,
警察施放胡椒噴霧 …

有人問我你應該喺香港聞慣咗 ?我笑話呢度小兒科
佢話呢度d差佬都係黑警,
我話差得遠啦
你上咗新聞?
巴打咁特別嘅又會識到咁多克羅地亞人你嗰度工作?
近十多年上過好幾次新聞同電視
幾年前在克羅地亞比人拉過兩次
所以多老友
佢哋有地區報章知我來咗會追我fb 報道 …
屌,個個po都塞狗塞狗
你知唔知塞人都有老母生架?

係塞狗乸生

樓主加油,鍾意追你克羅地亞既po
ching sick ball
塞狗就是世界兩個最大癌細胞之一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞