克羅地亞雜談 (2021)

203 回覆
58 Like 8 Dislike
巴打好型子

live 圖片 😮
永遠都係咁一望無際嘅平原 … Slavonia 😂

話說Thompson 下個禮拜會在Županja 開演唱會,
可惜行程已定我去唔到 ,
事隔三年仍然無緣去Županja 搵埋我兩位老友
有機會真係要去一次
巴打好勁
唔好等 ,支那唔會比疫情過,
你等幾耐都一定要檢疫/打針先出入到境
趁而家克羅地亞仲未玩返到要入境強制隔離,
唔駛猶豫
係克羅地亞人勁
真心尊重佢哋國家歷史同佢哋嘅歷史觀一致,
就會當你係兄弟

好撚友善
兩年前去呢個地方,好少大陸人
果度真心靚,但相比之下有更多歷史值得聽
薩格勒布, Split算最多支那狗,
但比起其他國家都算少(我未去過任何一個其他歐洲國家,除黑塞哥維那)

我介紹嗰 d 連亞洲人都少 ,
Imotski 老友話從未見過亞洲人,
除咗佢老婆是菲律賓人😂😂
我果時去zadar, split, dubrovnik
順手參加埋local tour 去Montenegro

dubrovnik 坐山頂纜車有個博物館,睇完入面感到呢個國家好慘

講開歷史 ,我老友昨日車咗我來小村Marinci,
(Vukovar 同Vinkovci 中間)
呢度是克羅地亞獨立戰爭最慘烈其中一役 ,
其中有十一位勇士為抵抗塞爾維亞共狗入侵戰死 …
大家查吓 Štafete smrti 就可知一二,
而兩位生還者之一Đuro 亦是我朋友
我記得YouTube 一條影片講成個歷史
當地人話果條片係算最準 揾下先
lm
行上去有條山路Križi put 好多嘢睇㗎!
不過都幾難頂😂

克羅地亞人在歷史上犯了很多錯誤,
其中有些是無可避免 ,有些是自己愚蠢犯錯,
有些是有人曾作出反抗可惜仍無法挽回 …
每次犯錯之後,都要付出極大代價去補救。
姑勿論是否大部份克羅地亞人真的同意入歐 ,
但起碼是確立了一個方向 ,免於再次犯大錯。
問返當年佢地啲人
老公塞爾維亞人,自己克羅地亞人
都唔知點
btw 16湖值得去,藍洞反而一般

民眾企出嚟擋喺塞狗極權嘅坦克前示威 ,
畫面是否似曾相識
早兩日攝於克羅地亞東部小村Bogdanovci…

講起,克羅地亞其實能在 30 年前成功獨立真的不容易,
(嚴格來講是 95 年風暴行動後才算真正打贏獨立戰)
先撇開背後的國際政治角力不講,
克羅地亞人有幸在7 世紀時就確立了獨立國家的地位是很重要的歷史因素,
當然獨立戰爭期間Franjo Tuđman 作出了不少妥協和讓步 ,
我的一些老友對此很不屑,但我想作為當時要令克羅地亞更廣泛地受到國際間的認可 ,這些做法也是無可避免 …
這些就涉及克羅地亞在波黑戰爭中的爭議,
也是在沒有共同或相似討論基礎下很難進行有意義討論的議題 …
我在薩達其中一位老友當年在貝爾格萊德出世,
一日後佢老豆立即帶佢返嚟克羅地亞
佢哋所選嘅國藉取決歷史觀 、宗教,有時更多於血緣、出生地
當年甚至有些以克羅地亞為家的塞爾維亞人,
與克羅地亞人聯手抵抗JNA,
當然為數不多 ,但其實各城市都有
克羅地亞狂想曲

呢幾日Slavonski Brod 根本熱到傻
我諗緊自從十日前來到Slavonia…
好似一舊雲都未見過 …

聽日同老友喺村仔有Party 開 ,
又有退伍軍人嘅禮物收,
期待

循例都要貼吓香港人比較有可能會識嘅Sl. Brod 人,
Olić 同Mandžo ,
都係在這裡嘅球會Marsonia 出道
真係好想再去好掛住rovinj
在slavonski brod 最後一日,
剛見返老友Tomica Krpan ,
現年60 歲嘅克羅地亞老兵 ,
知我無關於Slavonski brod 嘅衫 ,
即時送上一件 克羅地亞軍隊第 108 旅嘅T 比我 ,
即係佢服役時嗰隊啦

事隔 30 年 , Tomica 見到塞狗 ,
仍然會屌出聲
不過細細聲喺我耳邊屌
其實我對sl brod 呢個地方唔算太有好感 …
d 宿通常閪 ,飲食選擇少 ,
個城太大但人太少 ,Tomica 同我講話好多後生仔去曬德國/瑞士打工了 …
不過有我老友喺度,我下次仍然想來,
閪宿就閪宿啦屌
師兄,請問入境駛唔駛隔離?
唔駛
有72 小時內嘅檢測就可以
正喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞