好心瑜伽老師專業少少

253 回覆
226 Like 69 Dislike
試過疫情前上空中 第二堂上就話我應該識做架啦叫我自己試下個堂有十個人 又有另外一個學生試堂
之後我唔小心跌左落黎依家仲會諗起
你參考個五毛嚟改名仲撚垃圾
你可以去工聯會嗰啲, 大部份都年紀比較大, 男佔30%到
我個fd成日話好佩服我咁有恆心做瑜伽
話咁悶,做到想訓著
我話做瑜伽要有力量架喎成日做到出晒汗
想像唔到點做到訓著
唯一解釋係佢d動作做唔岩
有時d汗仲勁過跑步
只要多港女做既野
件事好容易係反智

老婆有個fd學左後,日鳩日都po倒立
揾唔同學員企係佢隔離。佢都係倒立緊咁既動作
唔知做咩鳩
有冇圖?!
可能佢上緊restorative
其實如果老師因為就住beginner而調整難度 對老手個邊其實都有影響
導師就得一個 佢用多o左時間教新手 老手自然學少o左新招
所以老師最好講明每堂難度比人選擇就最fair
如果教多d新手 d老手都會話少左時間學新野
上團體班緊係自己跟到就跟嫁啦
你跟唔到咪轉過第2間囉
一係就請私人教練
宜家到你學耐左 如果老師有半堂係到教新手你又點諗 會唔會話佢唔注重你地?
入到嚟無褲睇
我個次第一次上空中前都有問間studio
初學上唔上得,佢話可以上
但到上堂咪另一回事囉,完全唔理
我個fd跌左幾次佢都好似理得你死咁
個老師點樣處理新手,就係睇佢專唔專業

我轉左去另一間
間唔中有d女仔係試堂,第一次上
好多時係一班有5個同學上過超過10次
另外2個同學第1次
個老師會特別carry新手
佢唔夠力會行埋去抬佢
佢唔識上布會行埋去同佢講布要垂直係個勾下面
慢慢上就唔會搖得咁勁

當然我自己學耐左,唔洗老師carry咁多
我唔會覺得個老師唔注重我
我做唔到時,佢都會行過黎幫我

咁好明顯我第一間個個係極端地唔專業
係,最好分初階同進階班
真 我miss好好
會幫beginner多少少
有時個幾月無做仲會記得我個名
仲要黃店

做耐左腰痛好返左 posture 都有改善
完全同意
我本身都有做開普通Hatha,有次個冇做過yoga個fd話想去試空中就陪佢去其他studio試

嗰堂成個氣氛就係用嚟俾啲學生做靚pose影相,同我再之前上過印度老師嘅aerial 完全兩件事
瑜珈老師不嬲呃人
我老母拎牌d paper我幫佢做
而我對瑜珈係冇idea
Sorry
借個位 唔只瑜伽
好多教拳都係⋯
十幾年前既事
幾個動作
每個動作寫點郁法 有咩感覺
點先為知啱之類

D印度term先ON9 睇完都唔知係乜
elaborate完都唔知自己講緊乜

份嘢垃圾咁
都過骨
唔係話你d咩
如果佢呢d都識睇 就做醫生唔係做瑜伽老師啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞