好心瑜伽老師專業少少

253 回覆
226 Like 69 Dislike
李榮浩老師玩開咩運動?
想問吓男人去學瑜珈會唔會好尷尬
HK好多呃飯食, 想搵個好既好難!
最差係其實有啲動作,個tutor自己都做唔好/做唔到
係la, group class 人多, 係難逐個執動作 . 好多都係"口述" 跟住佢動作
當然有D 好有heart既老師真係會成堂行黎行去, 執得一個得一個.
亦當然有D 老師真係講到一舊舊, 左邊右邊都會講錯, 做完左腳, 又再左腳(明明要轉右腳) , 數breathing又數到亂哂 叫你hold住動作3個breathing, 點知講完2秒後又轉動作
上完會勁忟
唔會 但一開始係會唔習慣
最怕係掛住𥄫女𥄫到有反應
上多幾堂慣左就無野
呢D比醫生同physio睇啦
瑜伽導師就算識都係一知半解
其實上完一堂你都大約知個老師教得好唔好 有無心教
唔好既咪揾過第二個老師
師資幾時都係會有參差
有時亦睇人夾人
試多幾個老師自然會揾到個好既
上iyengar
屌 好撚同意
出面上嗰啲空中瑜伽堂
成撚日都懷疑佢哋究竟有冇考牌
點解你唔同miss講
我地上堂miss會問
講乜野肌肉就真係唔會有 上理論堂咩
但會逐個執動作

結論:你個miss廢

講啦 你幾錢一堂
咁仆街,咁空中瑜珈又真係打卡港女多
無玩過
想問下點解呢d班唔可以分返開有玩過同無乜玩過嘅人上?
溝埋黎上點上呀..

我係pt瑜伽老師,但我係讀外國果套
唔主張push人 而係build up student body awareness to mindfully explore the pose
一個downward dog pose, 我會由肩開始慢慢教點樣叫open shoulders, broaden back
我少華人果套軍訓式左腳呢到,右腳呢到
我會叫你感覺左右腳板踩實地,用力推,同時感覺右大腿前方伸展,如果感覺唔到,試下將雙手放盤骨,右盤骨向前少少,左盤骨向後少少

我buy外國果套functional yoga, every body every skeleton is different, yoga is not a cookie cutter that shapes everyone into a same shape

我好鍾意教beginner,因為我鍾意仔細咁教每一個pose,由基礎做起,好有成功感
至於比較有經驗既,上過其他老師堂其實少啲聽我講
哦 down dog我都識啦 洗鬼你教五分鐘

另外,我想講有咩學生就有咩老師。香港女仔對瑜伽追求減肥,影相,根本無人想花幾分鐘慢慢由手掌學起,拿拿臨做下一個啦
vinyasa堂永遠爆晒,大家要出汗要瘦,要做倒立一字馬放上ig

利申,我從來唔會堂上影相,亦唔俾學生拎電話入房。因為1 我尊重學生私隱 2 要專心。所以無人地ig果啲marketing,亦無果啲學生成功做到咩咩既相
想上妳堂了
想認真學,點先上到你堂啊
好唔鐘意啲老師冇問過人就喺到影人相
再post上ig賣廣告
想跟你上down dog我做極都雙手撐得好辛苦,同埋腳踭踩唔到地,完全感受唔到係一個放鬆嘅動作
真男人唔玩呢d野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞