好心瑜伽老師專業少少

253 回覆
226 Like 69 Dislike
講多少少functional yoga同alignment yoga分別
functional yoga係靠你個人去aware 自己做緊咩

例如好簡單seated side bend,右手舉起向左伸展,叫你感覺下身體邊到伸展緊,然後試下心口少少轉向地有咩唔同,心口轉向天有咩唔同。好多時老師都教要打開心口向天,open chest,其實唔係錯但depends where you want to stretch. it is not an order to open chest, but an experience to feel how your feel, and decide where you want to stretch

又以mountain pose為例,好多時都叫合埋腳腳踏向前,但functional yoga話我地知每個人skeleton都唔同。每個人既大腿,小腿骨都有唔同rotation/tilt angle, 所以有啲人係無論點都外八字企。再者,女士同男士盆骨闊度唔同,分開腳會舒服啲。mountain pose只要腳踏實地企得穩就可以了,我唔會強求腳趾要向前腳要合

btw利申番唔係賣廣告,純路過up兩句
但樓主九成九唔會上只會鬧
咁相對黎講 iyengar係少d人講同教既
噢 其實疫情中期到就停左無教了(所以真係無廣告賣)
因為太煩,突然郁啲又停業,又要14日一驗,又1.5米,又限人數又剩,啲堂成日調來調去
本身教都係純為興趣
太煩就無教
不過如果有幾個朋友仔有興趣組私班係可以傾
教得開心就教
一窩蜂玩呢d跟風運動就預左啦,學個個咩心態教個個咪又係咩心態,一個呃like一個呃錢
絲打點睇空中同地面?
我啲fd話筋骨硬做空中會易拉過地面
真唔真?
有flexibility ,睇片自己學都爬
冇flexibility ,浪費錢

瑜伽老師根本就係神棍
笑死大把老師十幾二十年經驗唔見你去跟

呃錢一堂賺你好多咩
我都想跟你學阿
好鐘意外國人教瑜珈注重mindfulness同感受自己身體每一個部位
宜家學空中瑜珈似玩雜耍 淨係教你點擺pose會好睇
認真答先
唔駛灰心 downward dog唔係容易的
有幾個方法你可以練

方法一:首先你可以對住牆練習手發力感覺:面向牆大約一個手臂遠,雙手伸直放牆(建議由約頭高度開始試),dup低頭,幻想牆係死左火既巴士你要推。
推幾下後,兩腳慢慢踩後少少直到開始feel到腿後的伸展感,背部向後拉長,感覺好似有人係後面拉patpat,停係到數三個呼吸。練幾次,你可以試下雙手放低啲放高啲睇下有咩感覺。重點係要感覺到手用力推,腿後有少少伸展

方法二:平時係墊做downward dog時,用瑜伽磚放係手下,即係手捉住磚,建議試第二個高度。(我通常教瑜伽磚有3個高度,你自己睇下就知)

最後,講番做downward dog其實係想練咩?我會咁樣排:1,手同背 2 腿後 3上背同shoulder。所以初學者唔駛太介意2,3(flexibility comes with practice), 先focus學手用力,背拉長,就ok

sorry樓主騎劫左你個post
同楊丞琳玩床上運動
我個人無做開空中,只上過兩堂,個人唔鍾意
所以我唔comment空中啦
柔軟度真係靠練習,欲速則不達係真,我眼見唔少人拉傷
我俾學生既建議係reach your 70% is ok, 我會話:去到你開始feel到伸展就停係到
香港人都好心急
其實每次你只去到70%已經夠拉到

其次,除左stretch, strength都重要,唔知空中練唔練到呢?
你地報名嘅時候有無講本身無瑜珈底?
我做左一年先feel到佢係放鬆
一開始唔識邊度用力
係上過幾vinyasa先識唔係放晒d力去手臂到
個膊要外旋(唔知我講得岩唔岩)
岩,我學過一個形容:幻想有檸檬係armpit,你要squeeze佢
然後我係香港教,啲學生係到笑
上過一班四十幾人
完全睇唔到個miss 做乜
佢又唔會黎睇下你做成點
成堂好似背書咁背啲steps 出黎就好似教緊你
請問可唔可以問多啲你係邊到教/點樣上到你堂
可唔可以留低你telegram / 我留低我嘅俾你講多少少
好撚同意
同一間YOGA CENTER唔同老師上分別都好撚大
一個就9HEA你做到就做 講又講唔清楚
另一個就好簡單連蝴蝶式都一個個STEP教 兩個兩個咁睇 好撚有心

想物色啲又好又平既YOGA真係好難
有興趣想問private class 呀
你ok嘅我telegram我想問detail d
@genieplease
我以前都上過
missy又唔做示範,唯有跟前面既同學
有冇得一對一上堂呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞