好心瑜伽老師專業少少

253 回覆
226 Like 69 Dislike
其實我覺得瑜珈係要連續上兩堂
第一堂拉返鬆d筋第二堂先可以認真咁做pose

同埋做瑜珈同時要好似meditate緊咁,配合呼吸不斷感覺自己身體細微嘅變化,然後每次進步少少,半年左右就會見到好大變化

瑜珈從來都唔係追求高難度動作,係香港人為咗呃like先咁做我覺得係追求心境,當你好專心時就會好似入咗無人之境咁完全放鬆,可以完全控制自己body&mind
係pure做開,初頭貪佢多種類,人多冇乜壓力
但啲老師真係個個唔同,有啲幾好但有啲好hea,beginner其實都好難會有老師執你動作,都係靠自己摸索而且啲堂full到嘔,朝朝早都要9點搶

未join pure之前都去過其他studio學,始終都係覺得一班入面有唔同程度既學生,真係好難就beginner所以都覺得好老師難求

做耐左體能係真係好左,但就覺得好多動作都未必做到標準
[url]dreamm2[/url]
今日本身想上兩堂
第一堂拉完筋已經唔想做
走左lu
上面好多師兄真係講中晒我心聲,有啲老師根本只係為咗吸多啲學生,你買完package就hea教,最多留意多兩眼啲本身就好Flexible嘅學生
話你啊pace fitness
印度佬岩唔岩
Sambalabhu yoga studio
瑜伽黎講只信呀叉
我聽到啲人一講起yoga=拉筋就火都黎
明明yoga每一個式子都講究力量
作用力同反作用力咁互相對衡
如果得柔軟度
咁你啲關節骨頭遲早玩完
其實無分男女
雖然香港95%都係女仔
我係係澳洲考的,香港唔清楚

有興趣可以睇下carol老師既書,認識咩叫瑜伽
我以前都係pure上,好多都好老師,但實在太難卜,要搶
除非你平日番工時間上到,否則要搶要等waiting
同埋一班太多人,真係照顧唔到初學者
有啲有經驗的老師好多忠粉,堂堂都上,坐最前,我好怕
但疫情期間佢fb有live同片,我上過是唔錯的
如果係其他貴價yoga centre 呢?
Five elements 會唔會好啲
Five elements 賣service唔係瑜珈

認真,可以試吓印度老師
題外話,有無人記得十幾年前中環有間叫planet yoga(最後執左)
我最初就係佢到學,果時仲join左終身會藉
點知執鬼左
大部分都係印象人老師,有啲都幾好
出名既Samrat, Kapil而家去左pure教,以前我都幾鍾意上佢地堂
女人教動作野你有咩期望 係咁上下架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞