[漫] 龍珠-超 Dragon Ball Super 集中討論 (8)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
許願係大佬 未知代價實有反轉
可能都係勁減命,佔盡上風時死左
根住大佬就吸收佢個啲老土野啦?
大佬一定係用上篇果隻未死既吸吸幫佢變勁
有睇頭兩話,唔講畫風,成個故事有feel 過龍珠超。打交力量似返佢地現有水平先
其實菲利話乜修行下就已經變金粉皮都係差唔多
可能受一拳超人影響
而家啲人變勁做下掌上壓許下願就得
菲利修煉起碼都叫有前因後果
依加下下call神龍就得
單眼佬玩一次都算啦,矮仔又玩多次
菲利點樣有前因後果?
根本同依家就冇咩分別
許願變最強都唔算最on9,最on9 係同一條橋用兩次
界王神、希特個啲咁長命
用黎許願咪屈哂機
諗返起扎馬斯真係on9仔
用超級龍珠先換到個超藍身體
人地用兩粒0cd春核 就勁過極意
菲利根本冇可能修行到
1. 龍珠修行一般都靠個勁過主角嘅人教
就好似龜仙人、界王、破壞神
嗰時冇人做到佢師父 (嗰時除咗悟空比達破壞神嗰啲, 邊個教到佢新嘢?)
2. 另一種修行就搵個勁過自己少少或差唔多level 嘅打
好似入時間空間房屋咁/悟空比達平日互練
菲利嗰時可以搵邊個? 個個都同佢有仇又或一嘢就可以打q 死佢
3. 自己練就比達嗰種用重力機練基本上對高手黎講係冇用

所以乜菲利修行變金粉餅,
其實又真係冇乜前因後果, 純粹up 完話自己修練過就變勁咗
而家超根本破壞哂龍珠個設定
明明話佢唔能夠做創造者能力以上嘅事
個廢老拿美星人用兩粒睪丸許啲願仲勁過超級龍珠
金菲利起碼都叫有劇情交代,話菲利成世人都未修練過,所以練完就變金菲利
同搵神龍直接升lv差好遠喎
點樣練唔係重點
劇情就係話佢從來都未修練過,所以修練完就變金菲
咁點為之修練?
如果話佢舉下重就變金粉餅
其實同神龍許願都冇乜大分別
所以我咪話點樣練唔係重點
菲利係劇情上已經比到個理由出黎解釋點解練完會勁左
但依加直接搵神龍,仲要兩次,已經好大分別
冇乜分別
一樣求鬼其
求其還求其
但係“有交代但交代手法差”同“完全唔交代”已經有分別
未一樣一句交代
唔駛太執著

菲利一句話train完可以由第4形態勁到同超神藍打
同而家一句許願打贏自在極意
未一樣幾個shot就戰力大提升
有分別喎
龍珠本身啲人唔夠打就會練功架啦 咁菲利練完好打左 起碼都合乎主題
但而家兩條友都係靠許願變勁 咁咪睇得唔爽
同意, 兩者根本就冇分別...
佢地話菲利有解釋話:佢未修練過, 所以修練完就變金菲
許願就冇解釋, 許願咪解釋咗你聽係用壽命嚟交換...

事實上兩者本質上根本就冇分別, 都只不過係設定佢地可以變勁所以變勁。
不如叫埋阿樂許願啦
又變第一
餃子許個願都可以收悟空皮
洞洞波大破自在極意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞