[漫] 龍珠-超 Dragon Ball Super 集中討論 (8)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
成個篇章都講復仇
大軍向撒亞人報仇
矮仔向巴達克(悟空,因為一模一樣樣)報一敗之仇
大軍向殺母仇人報牛
睇今話,應該最後係矮仔同龍珠許願要變宇宙最強
worst case係4兄弟姐妹會融合變一隻
合體咁就真係有啲柒
我要創意啊!!!!!

不過矮仔勁得去邊菲利1型都打唔過
40年前巴達克都打唔贏tim雖然話而家強左
但要作為篇章最終boss(姐係起碼要係而家大軍 銀髮悟空 破壞比達之上)
所以肯定又屈許願/合體/某d手段變勁(上篇章copy左天使隻野個伏筆)
本身巴達古就係動畫原創角色
鳥山明拎黎放入原作再改哂人啲故事
講得冇錯,以前動畫搵D漫畫冇解釋嘅位嚟FF套 OVA補完,
但D人睇完又入晒腦,難聽D講就係睇咗一套同人作,
龍珠超就真係正統正史,邊有可能妹仔大過主人婆,屌返話正篇唔踉同人嘅設定架

唔講邊一邊好睇D,根本就有班友係鐘意同人多過正史
你地鐘意還鐘意,冇理由鐘意到當同人係正史
原作漫畫本身就淨係提過名,之前果d故事都係動畫組自己原創,原作都無改過設定

漫畫唔記得邊度有講過名 個樣就有畫
不過動畫好多原創 未出菲利之前
界王先講比達星係俾比達星既神消滅之後就推翻
名係呢度
所以有畫過佢 唔係非自創人
自創係講緊ova果d
咪就係,本身根本就連設定都冇,
所以上面仲講乜鬼改設定,又咩「俾返以前個巴達克我」
有D人其實鐘意嘅係一套假龍珠而不自知。
佢地都係其他星球搬過黎 可能呢2粒係原本星球d人整只係比佢地拎左呱
個矮仔練左四十年
大長老死果時d龍珠變晒石飛晒去地球 不過係因為之前已經許左願
宜家條友未死前將龍珠交俾第二條友 可能咁就唔駛變石
佢無話嗰2粒龍珠可以復活到人
屌呀 龍珠復活唔到人
比達個細佬根無端端走出嚟仲要咁善良
以前悟空老豆=手代木史織版既前代黃金聖鬥士
而家悟空老豆=車田正美版既前代黃金聖鬥士
"俾返以前個悟空老豆我啦
新版個設定好柒"

有咩問題,覺得你設定柒過人都唔得
無話唔得,但從來無所謂"改設定"
又係wo仲報咩仇呀搞咁多野
我要報仇之麻
無話想佢地復活
但2011年悟空老豆套ova
鳥山明有份做監修同構成喎
因為佢無親自畫係漫畫度,所以唔計呀?
GT鳥山明都有份 咪又係唔計正史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞