科學點解釋有陰陽眼嘅人?

374 回覆
18 Like 269 Dislike
成日信埋呢d野,你不睇下現代物理,唔同時空就唔同時間速度,恐怖過有鬼
科學都係基於邏輯
有超自然力量唔出奇
唔少發達國家都有研究超自然力量
仲研究下可唔可以應用係實戰添
google 下咩叫 精神分裂/思覺失調
又或者google 下 hallucination 幻覺,之類

精神分裂既癥狀其實講緊平均可以有1%人口會有, 100個人就有一個
如果真係有鬼,黑洞係咪可吸哂佢地,壓做屎餅?
諗起就覺得好笑
科學方法101
1. 觀察
2. 假設
3. 驗證
4. 推翻到去番1/ 驗證到變成定律作預測

陰陽眼連1都有問題
因為得佢自己睇到
永遠唔可以用科學既方法去解釋一D唔科學既野
無錯,但從來都無人會咁做
一個靈異節目只會有一個陰陽眼師傅

因為無可能大家「見到」既野一樣,根本就鳩up

利申:覺得可能有鬼,但唔信有人見過,除非證明到
愛滋針arrrrrrr
我有陰陽眼 都試過在場同個別同學一齊見到同一樣嘢但其他同學睇唔到。

我都唔清楚科學上係咩嚟。

但我覺得,冇問題吖,見到又唔驚咪得囉,見到咪見到囉,你可以唔信㗎。

但我覺得經常在意見到嘅靈體,個人會比較黑仔同會有D懵𨶙盛盛成日做錯決定。
冇見過既人 一世都唔會信係有
有見過既人 點都會覺得有
根本唔會溝通到
大家信返自己個套咪得
冇需要互相駁斥
就算唔完全知到個原理
但只要有pattern 就有研究價值既

只不過陰陽眼好多case 都係其他人睇唔到
又量度唔到 好難研究啫

"科學"解釋唔到 唔代表"科學方法" 唔work
Nice
好似個套戲Shining入面講,撞鬼定精神病有時候條界線真係好難分,不過科學解釋唔到都係暫時的事,可能.
利申:冇天眼通但偶爾撞到過🥲
佢係精神科醫生咪唔覺得有
總有呢d例子
你係要咁執著個1%咁冇野好講
我係講普遍既人
你1%呢個數值點統計返嚟?你精神科醫生唔計,咁精神病康復者呢,有計唔計?
唔想同你講大約lo 點計
下下都要計比你睇?
上連登傾計
你估個個都係專家
個個都要資料搜集先有權講野咩
我只係覆樓主
冇諗住同你拗落去
浪費我d時間
你中意呢個範疇
你自己寫篇論文lo
用兩個字9up咪得囉,使乜打咁大堆嘢
衛斯理解釋:人死後肉身消失但腦電波長存不滅,腦電波就如無線電一樣可以連接,當人接收到呢D腦電波就係撞鬼。
on9 我係唔係9 up都唔洗同你交代
留個言都要阿之阿左
現實世界都係冇朋友個d
睇黎你係精神病患者
所以對精神病咁有認識 失敬晒
打個比喻講下點解呢個實驗冇公信力。個比喻唔完美,但希望你get到

從我哋嘅角度去睇,明顯知道最後嘅claim係bullshit,因為我哋知道近視係有程度嘅分別。

同理,搵一班宣稱陰陽眼嘅人出嚟叫佢哋睇同一樣嘢,呢個實驗嘅assumption 就係各人陰陽眼嘅「度數」係一樣或近似。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞