科學點解釋有陰陽眼嘅人?

374 回覆
18 Like 269 Dislike
咁點解你又會信你遇到既一定係靈異現象而唔信係其他野
間唔中
我間唔中都估中場波幾比幾添
其實科學都解釋唔到中醫 穴位
依加嚟講科學的確唔係萬能 不過始終科技係一直發展落去 當有技術突破 就會慢慢解釋到
見你咁心虛
我認真答你

見到鬼
即係個腦感知到物理上測量唔到嘅嘢
即係幻覺,hallucination
屬於腦神經科學嘅範疇
有大把研究

例如好多人試過畀鬼砸
其實只係睡眠癱瘓引致半夢半醒嘅幻覺
香港人畀鬼砸見到鬼
美國就好多人會見到自己畀外星人捉咗去
其他文化背景嘅人又有其他幻覺
其實都係視乎你由細到大聽人講瞓覺會有咩恐怖嘢發生,當你以為自己醒咗又郁唔到嘅時候就好易有嗰樣幻覺
法律上就係 證明唔到有 姐係法律上冇
可惜宜家唔係咁
好多人講到呢家科學可以解釋到所有野咁喎
科學解釋到既野仲好有限
所有科學解釋唔到既野 首先唔好以為係假先 好多人聽人講鬼神ufo 野就當人on9 以為自己好理性
去看醫生好了
好多人無料扮四條,乜都唔識大大聲bin人。bin 乜撚?無知但取笑人,比人睇到真係貽笑大方

其實科學論證法,“假設“不嬲都不一定真確。
如果可以肯定假設係真確,仲駛乜做科學研究?
例如先假設左地球係圓,再根據呢個假設做實證

其實調返轉講,有邊個假設係絕對真確先?所謂科學,其實都係講緊未被推翻,唔會百份百肯定一樣野絕對真確。

我唔係話有陰陽眼,但假設人睇到先,再去做論證無任何問題

連登仔質素真係每況低下,無料唔緊要,收一收聲等高手講,但衝出黎柒,現實世界肯定係loser
以前我伯娘有陰陽眼睇到我死鬼老豆響門口發呆
玩還玩 唔好攞陳豪嚟玩
但腦神經科學,人腦,都仲有好多野,係科學上仲未解釋到。
白內障or思覺失調
讃成科學啲去研究吓呢啲現像, 不過呢啲嘢要等有心人去做
好似外國有個醫生都紀錄咗啲前世今生事件, check番有啲紀錄都好似真有其事咁

另外聽過啲網台節目, 有啲人就話見鬼係隻眼見到個黑影, 或者白色一團嘢, 有啲就話其實係無影像, 但就feel都陰風/突然唔自在
其實起碼要科學啲做
個啲乜ghost detector 其實唔知憑乜話work
畀鬼砸應該唔屬於幻覺?
因為好似唔涉及任何唔存在的感覺/知覺
純粹係某種文化用黎解釋呢種現象

但係諗深一層 究竟咩係幻覺?
你見到有個人比堆螞蟻/曱甴係身上爬黎爬上
然後你覺得好痕 咁算唔算幻觸?

我地閱讀睇字或者思考的時候
腦入面會有種聲音跟住「讀」出黎
咁又算唔算幻聽?
呢種聲音的確係唔存在 物理上亦都冇辦法測量(唔知計唔計埋測量腦電波活動等等的方法)
你係咪誤會咗啲嘢

假設人睇到先,再去做論證當然冇問題

但係樓主個標題係解釋陰陽眼,咁即係

假設人睇到先,再去解釋

咁樣真係冇問題咩?
我搵咗法科師傅上門
做完法事我一次都冇經歷過啲奇怪現象
如果係思覺失調 咁即係個法科師傅勁過精神科 因為我一次都冇睇過醫生
咁如果你指嘅其他嘢唔係精神問題
我都會想聽下除咗靈異以外嘅解釋
佢做場法事嗰陣你睇住佢做架嘛
既然你信係靈異,又信法科
咁你睇住佢做完之後就見唔到好正常喎

人嘅精神同心理就係咁
你就冇料扮四條
樓豬係話科學角度點解釋陰陽眼
即係你要提出嘅假設係「一個解釋」,再去論證
而唔係假設陰陽眼「存在」

咁應該要點做?
樓豬當然冇做到definition啦,咁我地幫佢做埋,define陰陽眼=睇到靈體
要解釋陰陽眼喎
你當然要prove咗陰陽眼呢個現象係存在先啦
既然要prove陰陽眼存在,而陰陽眼=睇到靈體,咁就要prove靈體嘅存在先啦
又要提提你,唔好循環論證呀
因為有陰陽眼睇到,所以靈體存在!
因為靈體存在而有人睇到,所以有陰陽眼!

而家連第一步靈體嘅存在都未prove
唔算幻觸幻聽

1雖然係痕,但係我哋知道唔係有嘢係我哋身上躝[因為,

最多會話好似比野躝咁,個分別就係,佢深信真係有嘢躝

緊佢嘅話,就係幻覺。例子:有啲吸食左冰毒嘅人

會覺得有啲重係佢哋皮膚裏面,咁佢哋就會界開自己皮膚

去捉蟲,咁當然呢啲蟲唔係客觀

存在

2讀書或者思考嗰把聲唔算幻聽,因為我哋知道係自己閱

讀/思考緊,唔會認為真係有一把聲同我哋傾緊計
我講得唔清楚
我想講嘅係畀鬼砸嘅時候見到鬼或者外星人
畀鬼砸係好似清醒又郁唔到,唔一定有幻覺,但係有可能會有㗎

你講嗰啲符合廣義上嘅幻覺
呢啲好正常又經常發生

另外幻覺係可以用儀器量度
以下係研究幻覺嘅例子
https://youtu.be/JoT2NF-Khks
假你老母設
科學解釋唔到嘅野太多
而且有陰陽眼嘅人唔係單單見到靈界,仲會感受到靈界
所以唔係視力同腦嘅問題咁簡單

而且呢個能力可以後天訓練出黎,仲可以隨意控制
所以唔會係精神病方向,不過,做人已經好累,可以嘅話都係唔好顧咁多唔關自己事嘅野好啲
講咁深你又唔撚明
腦有事>視覺神經變異>之後就係你所認知嘅幻覺
好多人唔信呢d架 點科學做比佢地睇
只係當你洗料同及神經
就好似「報夢」呢樣野都已經好神奇
有d case「前世記憶」去到7歲打後
小朋友長大慢慢會忘記 原因又係不明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞