科學點解釋有陰陽眼嘅人?

374 回覆
18 Like 269 Dislike
我屌你老母
科學點解釋樓主咁撚on9
同飛蚊症差唔多
咁唔撚科學嘅假設要用科學去解釋都幾唔撚科學
腦電波感應
科學未解釋到腦電波
精神病送去醫院好正常
傻閪先信有鬼神
你而家係發爛渣式討論,叫一個素人走去推翻,咁我推翻唔到就代表佢就係100% true?
留意返,心理學上好多都係將一種情況歸納為「乜乜現象」,但並沒有相關解釋
同問 點證明神的存在
龍門任搬
做科學實驗就係要sample size 夠大
例如搵100個自稱睇到的人去寫佢地見到的野
再搵100個自稱見唔到的人去寫

然後統計分析兩邊數據的差異
其實根本就冇一樣野叫做"證明晒"。所有科學理論都有被推翻既可能。只要有一個反證就足以推翻,但只要個理論一日未被推翻而從中可以引申有用既implication,咁我地就會傾向相信嗰個理論,但唔表示嗰個理論必為事實。例如數學咁,1+1=2,其實都係理論,as long as 你每日都觀察到1樣野加埋一樣野就會有兩舊野,咁你就會相信1+1=2係啱。反而你要諗下飛天意粉教同1+1=2係咪同等可信?
我上面已經講咗科學知識唔係一定啱/啱晒,點解仲要打稻草人?

喺未有新證據推翻之前,科學知識係真嘅概率非常之高,非常接近100%,但係唔係100%,呢個就係歸納法同演繹法嘅分別,詳情可以睇思考方導航——批判思考渡輪
用否證法搵個最佳解釋出嚟
有冇諗過係班陰陽佬柒啊
點解d鬼通常都長髮,好少毒撚樣?
點解要係力架
亞洲人唔得
見到唔同影像其實唔奇

好似有絕對音感既人分melody好似分顏色咁易

對普通人只能夠分到melody有唔同 但唔會認知到

每個人個腦點去理解發生既靈異現象可能都唔同

利申鳩up
本身呢樣野話有既人都有強弱之分所以從來都係睇到既野不一
咁其實咪答咗自己

迷信撚嘅理論:
有天賦/異能睇到靈體,但係又人人唔同,仲要睇埋風水命理三時六運

現實主義:
成班神棍/見到幻覺嘅精精病患

受唔起考驗/驗證嘅理論,一般都係當廢話
https://youtu.be/r1eS4_ELA6Q
8:38
論假說之合理性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞