科學點解釋有陰陽眼嘅人?

374 回覆
18 Like 269 Dislike
陰陽眼係咪大細眼咁解
一般人叫鬼,科學啲叫能量/腦電波,但邊啲人能夠感受到呢啲能量就係而家既科學解釋唔到
當然有人會話撞鬼同精神病好似,但精神科醫生都唔會100%話撞鬼=精神病,因為有啲個案佢地都解釋唔到
而靈界呢個領域對好多人黎講都係問號,所以一定有啲招搖撞騙既人出嚟搵食,但都唔代表冇真材實料既人
成日話鬼唔係白衫就紅衫加長髮,呢啲又真係假啲,但我聽過一啲靈感高既人講,睇到既同普通人冇分別,係一個好實在既形體,唔埋到身根本好難分人定鬼,唯一共同點係通常都冇表情,好似套「鬼眼」入面啲靈體咁,有啲以為自己未死繼續生活
搵曹宏威出黎解釋下
科學係指研究方法同態度,依啲嘢點樣唔係萬能法?
邏輯錯,兩樣嘢唔同兼冇關係
真係當人傻
靈界
科學係指研究方法同態度,唔係指理論

同埋陰陽眼依啲涉及客觀世界嘅嘢當然可以用科學研究,係冇科學家會研究依啲無聊嘢啫

科學冇得迷信,科學係揾事實出嚟,理論係嘗試解釋,觀察到嘅結果符合晒結論咪啱,咪用住先,直到後嚟有更好嘅理論取代佢

事實係點就點,唔係你信唔信,你唔信萬有引力唔會立即飛走
請問你有冇真係學過量子力學?未學過唔好亂講嘢
你假設咗靈魂存在,問題係個假設冇必要
建議去照下個腦好啲
人腦用得1%

睇到依句已經知你戇鳩,建議重讀小學兼驗腦
你用無聊嚟形容已經好主觀啦,呢個題目出現左咁耐點會冇科學家研究?不過真係無結果啫,咁科學解釋唔到你就話佢唔存在唔係迷信科學係咩?
舉個例子,地質學家證實過獅身人面像已經有過萬年歷史,但智人既歷史只有2,3千年,咁呢舊嘢係點整出嚟呢?呢啲咪科學解釋唔到,亦都無結果既題目
當人傻唔傻係一件事
但外國係有呢d case
咁當初ufo d人都當無啦
但係就係有呢d case
唔係講岩定錯 係講「可能性」
你都真係幾撚柒蠢,去性交轉運就係你依啲
你到底去咗睇醫生未? 屌你老母成世人喺度發神經,冇撚人會信你個仆街
能量?係熱能光能電能動能定磁能?
老電波又係邊個嘅腦發出嘅電波?
9up唔使本
bc4000已經有埃及同蘇美爾文明
二三千年前已經係春秋戰國時期
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%99%BA%E4%BA%BA
智人歷史得二三千年?

Btw金字塔唔係關考古學家事多啲咩?
真係唔怪你做鏡粉 唔使用腦同理性思考就可以做人
啲科學家本身已經有好多問題研究,嗰啲係真係對人類有貢獻,宇宙起源、生物演化,噉你話研究你嗰啲嘢有咩用?

就算有科學家研究都係少數,暫時都未有任何一個研究過程係嚴謹嘅

早期智人(英語:Archaic Homo sapiens)大約在距今25萬年到40萬年間演變出來,體質特徵上介於直立人和晚期智人之間。早期智人腦容量已達到現代人的水平,用獸皮做衣服,能人工取火,有埋葬死人的習俗。

乜都唔識唔該自己睇完書出嚟鳩噏
能量可以用物理學解釋,腦電波可以用腦神經科學

解釋唔到係因為有太多可能,唔肯定係火咪啱,未有確切證據證明唔係鬼造成,但都唔代表有鬼

我想知靈感係咩嚟?
唔講成年人
好多細路/BB都見過鬼
我又唔信細路仔會特登講呢D大話
建議本post啲信靈異嘢、外星生物、平行宇宙、神秘學、質疑科學嘅人去重讀小學,認真讀好咩係科學方法咩係科學理論,邏輯推理係咩,了解清楚基本科學定理先出嚟開post鳩噏

順便可以驗下個腦同check下智商,可能有得拎白咭同做殘障者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞