科學點解釋有陰陽眼嘅人?

374 回覆
18 Like 269 Dislike
你證明唔到一樣唔存在嘅野。
唔使解釋
你根本證明唔到你見到嘅嘢存在
其實好簡單... 未撞過一定唔信 撞過一定信
科學解釋就係 而家科學解釋唔曬所有野 人腦用得1%
如果真係要講 就類似有d人會聽到特別高頻率既聲 好多人未必聽到
又話者 每個人感官 反應類同 但總有高低
或者你信唔信靈魂 信唔信有外星人 信唔信有冥想
科學實驗精神前提係假設 都唔會排除曬所有可能
唔係點會有創新

1%
首先我唔係同意有陰陽眼呢樣野
我係真係根據個實驗本身去討論
假設sample size夠大,根據每個所有聲稱有陰陽眼既參與者description去plot個graph,其實就好discrete 既data,的確佢會有一定參考性,會有個結論係每個人個答案都係唔一致,唔consistent。
但最後呢個實驗本身最多係提供到個statistics去講佢地既data有幾discrete,到最後都係conclude唔到陰陽眼唔存在。因為本身鬼呢樣野係不可證偽,要conduct 個research去證明其實好難
我唔係話同意有陰陽眼咁解
其實有冇可能叫幾個陰陽眼既人 分開一齊睇同一段片 再指見到既位置 證明大家睇到一樣既野
唔係話有偏見,但係陰陽眼既人不停搬龍門,個個見既又唔一樣,又冇數據,有陰陽眼或者識占卜既又冇發達

世上有陰陽眼既機率應該仲低過真普選
秒左樓主
主要都係證明唔到條友有冇陰陽眼
我真係好撚憎班神棍 尤其台灣個班弱智 又話咩自己有太子爺保護 又講到自己識同鬼溝通 又咩地基主
仲要咁多傻閪信
每次見到都勁激氣唔知點解 可能覺得自己智商比人侮辱
鳩噏唔使本

你講嗰啲都唔關事嘅
例如高頻聲音,雖然有啲人聽唔到,但機器可以測量嘛
例如外星人,都唔關睇唔睇到事,信外星人嘅都冇話自己睇到,佢哋覺得外太空有咋嘛
冥想更加唔知關咩事,現代meditation不知幾平常
你連咩係科學都未知
冇用
啲人會搬龍門,話唔同嘅人睇到嘅靈體可以係唔同嘅form
所以就算測試完佢哋口供唔一致,佢哋都會話冇問題
我唔知係咪真係知道平冇啦,但係你應該想講微觀世界?
而且好多人講到實牙實齒,成人同朋友講

但真係搵佢做實驗又唔肯去
咩都一句科學唔係萬能就無所不能了
根本就係想搞到自己特別啲 唔係咁驚冇朋友理佢
錢都唔係萬能
科學又點會係萬能
你已經預設左陰陽眼係一個能力
你認真搵下咩叫科學先係到學人講科學實驗精神
到底乜野先係萬能,如果冇野係萬能,咁萬能依個字為咩出現
你假設左無野係萬能姐
有人會話神係萬能架嘛
其中一個可能性就係好多年錢呢樣嘢唔存在,到而家先有

當然仲有一個可能性就係好多年前嘅技術水平不足以蒐集到證據
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞