科學點解釋有陰陽眼嘅人?

374 回覆
18 Like 269 Dislike
同蠢物傳心師嗰d差唔多
人生識兩個人話睇到
諗唔到點解佢哋要呃我 所以我信有人睇到
幻覺
有數據之後解釋唔到咁班科學家咪拎黎柒 ...
有一集康熙係搵左幾位陰陽眼藝人嚟畫佢地見到嘅嘢,不過參考性唔高
科學唔係萬能
唔可以淨係用科學哩把尺去度
好似你拎個度廢氣嘅meter 去度噪音
可以證實到啲咩?
假設 有陰陽眼 vs 跳樓唔會死

你想用科學去解釋 點解有陰陽眼 vs 點解唔會死

測試方法 搵一個人有陰陽眼 vs 搵一個人跳樓冇死

跳樓已經有人冇死既紀錄

但係你搵唔到搵有人有陰陽眼先?
智力障礙
解釋唔到有咩問題,科學就係唔知嘅嘢就話唔知
皇帝的新衣, 如果係一個大人科學家要揭開, 果班神棍一定聞到燶味, 耍手擰頭避開
只有睇落去天真無邪既細路, 先有機會gather到足夠聲請有異能既人, 做到呢個實驗.

美國一度盛行既Theruptic Touch, 就係由一個九歲女孩Emily Rosa, 設計一個single blind實驗推翻左. 之前想推翻佢既科學家, 就費了九牛二虎之力都搵唔到subject.

https://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Rosa
睇左樓上講果D野 其實唔駛咁複雜咩搵幾個人睇同一樣野 因為你好難肯定邊個有陰陽眼邊個無陰陽眼
好簡單
只要俾10段唔同聲稱有鬼既片同一個人睇(陰陽眼) 佢講完一次 而之後又能夠無錯咁描述返10段片各自鬼既特徵
我相信咁已經分別到好多神棍 你唔好同我講同一段片第一次睇有 第2次無, 第3次又唔同左位置 依D就9UP多
我無見過但有靈異經歷
我覺得暫時無方法prove
有陰陽眼嘅人睇嘅野可以唔同
咁唔代表佢地講緊大話
都係嗰句 見唔到唔代表無
唔知有幾閒…. 巴打文科?
亦都唔代表有
好似有節目做過
但靈體外貌特徵聽講都可能係會不定,而且受個人感知/想像影響
最後of course做唔到
但個靈體報告出嚟嘅位置都係一致
好似係
搵subject好難. 係神棍就會對記者對科學家有戒心.
https://youtu.be/fd-V_37QhXc
何謂科學方法?
正如知道係假

你試下叫個鬼佬喺塊鏡面前講三次Bloody Mary

佢都唔會敢
笑撚死
真係frd嗰啲識 做咩姐你
其實係架 兩邊都無得prove
我自己好羨慕話無嘅人 未撞過都係一種幸運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞