IT infra / support / devops 討論 (2)

1001 回覆
11 Like 17 Dislike
通常最高人工一定係dev,由其係ML/AI果堆dev,或者software architect。但果D人 CODING 已經係出神入化加上數底係十分之好,一般人/非CS人好難上到呢D位,基本上都唔使諗

BBA/ENG人/非CS人入IT既DEV TEAM,通常BA/QA位開始係最多。BA上可以上Senior BA/PM。QA上可以上Senior QA/Principle QA/QA Manager/Automation QA/Product Owner。

另一條路就Network/Devops/Infra果邊
再另一條路就係做Software Sales
如果devops/network唔得,DEV唔諗,咁得番BA/QA,BA香港會好撈D,但如果移民就一定係DEV/QA。BA移民除非你外語好過本地人,否則唔使諗
搭單問
但master 個類好似比較傾向學理論 如果想真係落手寫code 會唔會唔係咁有用

同是水泡科畢業想入行it
其實你入左行先
熬到學完走就ok
雖然林鄭話IT唔係專業
但係IT入行門檻算高 特別你想做cloud
加上你冇it底 又對programming冇信心
我可以話cloud /devops /qa 都好 你要做上去 一定避唔開script 同 program
除非你甘心做中游 但中游既話 it recruitment可能機會仲大
以前做開embedded system 用C++寫
最近想上進 就學緊python 學下ML同data mining
開始覺得香港做呢d無乜出路
如果想轉返出黎it可以點入手
linkedin 見到好多非專業人去做it agent 應該好好搵 雖然競爭比較大
可以睇下呢篇野了解下先: https://rickhw.github.io/2015/10/11/SQA/How-To-Be-An-SQA/

另外可以係LINKEDIN是但搵D QA JOB黎望下,通常都係MANUAL QA/ AUTOMATION QA/兩溝,例如呢份就應該係兩溝偏MANUAL: https://www.linkedin.com/jobs/view/2664499703/?alternateChannel=search&refId=ziIjB1FoWAZkzzVmOOZpTQ%3D%3D&trackingId=L5caZsTYDpmBJ0jRJtpWTg%3D%3D

Dev 主要係做unit test,QA多數係做integration test/regression test(應用/功能上既自動化)
讀緊細電下年grad
淨係識c/assembly
intern返過it post,上司帶住我搞devops
fyp就完全唔關program事
黎緊final yr會reg啲python/java既course黎讀

想問下咁樣既話會唔會好難揾it既工
同埋我寫code都比較廢...如果想揾啲it fg job又唔太洗寫code 有冇咩方向/建議

唔該哂各位先
講到尾都係想要張degree或以上既入場券 同埋 打好個底
你都可以set個期限俾自己自學infra 考下cert 搵infra工
唔得再搵出路

如果係想做coding 而唔係infra既話 可以研究下bootcamp既 不過競爭又係好大

或者睇下其他巴打有冇更好既solution
睇得出巴打都有心學
可以照試下搵下 睇下會唔會有公司肯俾機會
唔會難搵
基本it fg唔寫code 都係server/ network/ cloud 當中以network最多位
就咁工仲有唔少 只係啱啱做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞