IT infra / support / devops 討論 (2)

1001 回覆
11 Like 17 Dislike
好多人對IT有個誤解以為IT就係得programming
其實仲有好多

Server: VMware / Windows / Linux ...
Network: Cisco / Juniper ...
Security: Fortinet / Palo Alto / Splunk / SIEM...
Cloud: Azure / AWS / GCP / Openstack ...
DevOps: Jenkins / K8s / Ansible / Terraform / Git / Prometheus / Python ...
Support: Citrix / O365 / Windows AD...

如果有巴打有啲簡單問題 我都可以答下

對IT degree既FG小小見解
有能力就做developer
做唔到developer 又捱到就infra
唔求高人工又想享受生活就support

至於唔想做tech role
可以試做BA / IT Audit 但唔熟 靠其他巴打答
點解唔好 有得入就入啦
直接入 google / Amazon 啦
有無人考過vcp
唔好意思 想問下如果將來想做cloud方面嘅工 係咪應該要考返啲相關嘅證書 例如aws嘅ccp同ssa

而家仲讀緊u 淨係考過AZ-900
識好多人有考 入門cert
忙到嘔
好 唔該你
話說
有冇做networking既同志真係想試下挑戰CCIE
身邊唔少人有
玩azure既話 係咪az303 az304係必考?
而家平時都係係azure開下vm 、set vpn,nsg 咁
好少玩hybrid cloud既野

30歲未有degree
係間中小型si搵緊2萬頭
諗緊條路點行點搵得多d
會唔會考慮讀番個pt degree
做左幾多年?
考慮呀
不過讀既野好似冇咩用
自己打算繼續做cloud
之前已經考左張az103
睇下可以點繼續行
都做左差唔多十年野 人工好似不高不低咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞