IT infra / support / devops 討論 (2)

1001 回覆
11 Like 17 Dislike
Coursera 有張Google IT support。你走去先讀個張 比較好。認受性高,又平
好的謝謝
睇#712
我想AWS SAA 大家溫咩材料多?

我見好多人推AWS白皮書,但無人推AWS Essentials。我想知單溫AWS Essentials 係咪唔夠?

我之前都係考Azure居多,只係狂溫Azure Free Learning 同 做下practice 就算
我見好多人都係直接背dump
我本身有睇下udemy d course for學野
For pass個考試 我直接溫緊d dump
黎緊會考
Az104有15美金考試優惠。

如果你係學生/失業中,可以15美金去考。
想問本身有個business & admin fulltime HD
今年又讀多個PT IT HD 畢完業之後可以搵到咩IT工
關鬼事都要睇個job details

CS 4年課程 只係教你Data Science?
CS樣樣都教下,結果就係無樣精囉。

認真答:
Automation 好多種,唔知你係指邊種

Eg.
Data engineer 可以起pipeline
Cloud solution architect 可以寫個code 去自動化安排容量
CS 咁大路,你玩哂呀?

底唔好,點做DS?
CS教O(2^n)依啲咪用唔著起DS囉除非你起Berkeley Lab做,可能有啲concept要知下。

最憎啲人 成撚日打哂飛機 吹奏CS好過DS。
CS 幾個credit既DS課程會好過 人地學足4年?
Infra比起Support多左既人工其實係咪唔多值?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞