IT infra / support / devops 討論 (2)

1001 回覆
11 Like 17 Dislike
佢意思唔係講緊theory上有咩分別係講緊business use case上點解有咁既考量,呢啲野learning material唔會有
一個web application,你可以deploy去ec2, beanstalk, s3, fargate…etc,你個客岩用邊款唔會睇learning material 就識
我7月cityu fg,有兩間offer,想問下有冇清係thales同埋siemens做過software engineer?想問下呢兩間駛唔駛成ot?入面working culture又係點?
我成日都以為AWS/ Azure 既learning materials已經好pratical 睇黎我見識少
Cloud provider介紹佢地既resources係好詳細,但好多resources功能上係有重疊,而點樣揀最好既resources就係靠經驗,亦都係最值錢既野
見佢地1001左咁耐都未有人開post所以諗住係呢邊問下先
presales建議幾多年postsales經先好去做
你本身讀咩先?
Engineer都分好多種 eg.software /netwrok
Admin 都係分好多種 eg .system admin
Solution architect 你唔洗諗啦 話明architect
Infra support都係睇係本身讀咩
我想行MLOps。香港多唔多demand?

(對Data超有興趣)
其實冇technical點做pre-sale
你冇落手落腳做過點樣識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞