IT infra / support / devops 討論 (2)

1001 回覆
11 Like 17 Dislike
大老闆就唔知點解好睇好python 叫我地去學
易學易上手 事實上python都真係好hot
有冇人考過md101 係咪溫熟佢D試題就PASS到
其實自己廢咩都唔識
有冇做netapp?
除咗storage 外仲有冇其他 好似os/backup果啲
5年 exp app developer 50k 算唔算合理?
依家既水泡科係咩
如果你係business related既科 直接報ba就得 至於如果uat tester係督下機 對documents個啲前途受限 前途比較好都要自己寫script/program去做automated test
cert個方面冇咩問題
反而係點解揀ive cloud, 其實大公司都要有個it degree / master先做到上去
it pc本身都係跟it proj.
IT recruitment 咪幾好,做HEADHUNT做得勁搵得多過IT好多,你係女仔既話仲好TIM
BA 就搵番BA,QA搵番QA,DEV搵番DEV,三條PATH都唔同。

至於搵無可搵去做UAT TESTER就做一陣好了,因為UAT TESTER = USER 驗收件貨,前途會一般般(除非你做到UAT LEADER,咁都呃到下飯食既,但位唔會多應該)
it轉去做it recruitment 見過 但調轉可能我未見過
係囉,D女仔本身係IT FIELD做BA,做做下轉去做HEADHUNT,分分鐘搵得多過做BA幾倍人工,不得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞