IT infra / support / devops 討論 (2)

1001 回覆
11 Like 17 Dislike
香港係咪得kenfil有VCP讀?
有無人係devops+qa呢條career path?
可以試下youtube搵片學
實試就aws free trial account 同 windows docker
如果本身識programming更好 可以試下自己build 同 deploy
DevOps其實係咪通常都要design哂成條pipeline
純粹覺得做QA通常要熟個system,咁自然做pipeline都易啲,感覺上QA會幫到DevOps
我差唔多同你一樣

support狗
差不多10年經
喺唔同細公司打滾過
基本上咩都要識 network,ad,backup, server,basic cloud....

冇degree 上唔到上
完全唔知方向
要寫埋automated test個隻QA呢?
如果未到四張,考慮下轉行,一般PC support, 以前一對一二百人,以後只會一對三百以上

公司一執,好難雲新工
已經半infra 半support
你呢個情況人工唔係太高 例如4-50k既話 都唔洗驚失業 但就樽頸左 好難再上 除非做大公司
support狗想過50k人工有冇可能,要咩cert或者咩公司先俾得起
利申10年support經驗咩cert都冇
我諗得金融行業 甚至ibank先得
cert既話 應該要mcse, ccnp掛
要識sccm, linux
做緊storage 轉唔到field
講真今年真係好搵個offer跳下 都聽到唔少做IT移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞