C AllStar - 集合吧演唱會2021 (6) 演唱會後討論區

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
本身兩首都唔易唱,佢淨係有一兩句走咗音,而且爆高音上去嗰啲位唔會處理得太突兀,其實已經唔錯

可能係偶像濾鏡使然,亦有可能係珠玉在前,我覺得佢演繹出嚟嘅情感點都唔及原唱

《留下來的人》原本係四個人演繹,係有四個唔同嘅演繹方法去各自處理佢哋自己嗰部分,
釗峰嗰份無力感、Jase嗰份心痛、On仔嗰份希望、King嗰份激動,
佢哋嘅演繹令到首歌變得立體
而呢位busker唱呢首歌嗰陣,好似一個tone就唱曬首歌,呢點就覺得佢演繹得未夠好
我都覺得佢唱到上去好勁
但係唔知點解好似冇咩feel (應該就係你所講嘅1個tone)
同埋啲咬字覺得可以進步
不過夠膽喺咁多人面前唱歌已經好勁了
其實點問我都覺得皇上最好聽
但係平心而論直到你肯定其實唱得都唔差
只係就咁聽把聲薄咗少少,同埋可能key唔啱佢,所以上d高音位有d勉強同唔夠個種澎湃同埋好想追到個女仔個種力量
但係識呢首歌都已經幾勁
聽落佢算係有心嘅busker,
有啲真係當busking係唱K咁款
Live version 都70萬喇
https://youtu.be/SDlY5WXq4bA
大家有無睇過天線得得b版嘅地球保衛隊?
笑到我癲咗
細細聲講,其實我聽live版多過mv

相似度達99%
其實我都係

等緊演唱會live version上架
仲有新預言書
其實佢哋好多歌都係live比cd好聽
最抵死嘅係得得b都有打斜指天再指地嗰個動作
搞到依家一聽集合吧 個腦第一時間諗起既係teletubbies
我覺得好夾好得意
同埋如果得得B有玩mic stand嘅片的話,可能會夾到《專業失戀三十年》或者《聲音騷了》

諗起皇上揀得得b衫俾J爺都係用比卡超做reference
細細聲答,其實我都係,件事再昇華咗,live version嘅可loop度再高咗,
有好多首我入playlist都係2017concert version
現場感真係好正
Kkbox 個演唱會重溫playlist有好幾首我都想換17/14紅館live俾佢
如果今次得得C個熱潮喺CAF個圈子興起,之後佢哋冬天開show,唔知啲人會唔會著住得得B hoodies去睇佢哋呢?
真係好啱beat呀
演唱會段舞出碟後我驚我睇親都自動load咗做得得B呢條
呢個post真係勁得意
你呢個idea幾好喎
夾deesscode 得得B
好想實行,但冇朋友肯陪我癲
ITS OK只要係不尷尬尷尬的就是
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞