最近睇緊邊套韓劇? (28)

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
我諗緊好無追頂樓
陽光先生女二?
惡魔法官好唔好睇?
係我頭幾鍾意嘅劇
期待紅天機本身幾鍾意男女主 尤其係安孝燮同埋男女主望落幾襯
無乜期望咁去睇左 好睇喎
仲有蔡秀彬真係好靚女
搞到想返睇我不是機械人
預告片都好吸引

秀晶係咁叫自己個名,邊有人頂得順
雅智3
有頂樓朱丹泰做佢初戀
最近睇返舊野洪吉童 睇佢做古裝都幾靚
蔡秀彬跟住好似有套係迪士尼plus拍既你和我的警察課程
又係講popo大學 仲有辛睿恩 朴柔娜
頭兩集有啲悶
捱過就好睇
今集癲左 好期待今晚大結局
希望呢套好睇啦
機械人之後個兩套都悶到仆街
見識到漫改劇改撚埋原創結局
佢眼光唔好
酸酸甜甜愛上你 幾好 gfable
不過係電影
收視率1%全盛時代?從無線台到有線綜編台,電視劇場“慘敗”。

最近小屏幕的成績單正所謂“淒慘”。最近收視率到5%就算成績不錯,那是因為很多劇的收視率只有1%段。不只是綜編台和有線台,無線台電視劇也在1%段,更顯得淒慘。

14日首播的MBC《請確認活動》第一集收視率為1%,和類似時間段播出的KBS綜藝收視率6.7%,SBS綜藝收視率4.3%相比,是壓倒性的低數值。

但《請確認活動》從劇情和主演的知名度,以及一周一集,共4集等因素來看,是不期待能收穫高收視率的作品。但比前一部4集編成的電視劇《有目標了》的收視率2%更遺憾。

tvN週間劇也一蹶不振。木矅劇《機智的醫生生活2》收視率破10,但月火劇《你是我的春天》和水木劇《The Road:1的悲劇》的最低收視率都在1%段。

因有著“愛情喜劇匠人”、“收視率保障”標籤的徐玄振、金東旭合作而引發話題的《你是我的春天》,治愈愛情戲+懸疑的劇情構築雖然新鮮獨特,卻無法獲得觀眾共鳴。部分觀眾反饋難以在愛情戲和懸疑線之間找到連貫性。

4日首播的《The Road》以3.4%的收視率起步,才播出5集,就降到1%段。雖集結了池珍熙、尹世雅等演技派演員,但因為沈重陰暗的氛圍,褒貶不一。喜歡追踪真相的懸疑驚悚劇的觀眾會感興趣,但刺激性素材和拖沓的劇情,持續的反轉,讓想輕鬆觀看的觀眾覺得疲累。

JTBC土曜劇《雖然我知道》,第2集就跌至1%段,第8集跌破1%,以0.9%的收視率嚐到了慘敗的滋味。宋江、韓素希等青年明星+19禁愛情這一素材,也是行不通。

當然,隨著網絡平台的普及,不能僅憑藉收視率來判斷作品的成績,但坊間充斥著1%段收視率的電視劇不得不說令人遺憾。在持續低迷的情況下,能否誕生鎖緊觀眾視線的新劇,備受期待。
收視率1%全盛時代?從無線台到有線綜編台,電視劇場“慘敗”。

最近小屏幕的成績單正所謂“淒慘”。最近收視率到5%就算成績不錯,那是因為很多劇的收視率只有1%段。不只是綜編台和有線台,無線台電視劇也在1%段,更顯得淒慘。

會唔會只係作品水準問題 我見都有劇keep到收視
Keep到收視嘅都係季度連續劇
響Netflix睇緊man to man
第一集個頭已經開得幾唔錯
Netflix 9月2上德魯納酒店
咁之前奧運因素可能都有影響嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞