歐鎧淳我正式屌你老母呀

709 回覆
3196 Like 83 Dislike
歐雞d Nike合約只係for佢現役運動員,佢一退就少好多廣告,所以佢死游架啦
以前打校隊你勁撚到識飛都好,冇紀律唔聽教練話,練習唔認真,唔識尊重隊友團隊,一樣冇得出賽,何況係代表成個香港出賽,我地局外人唔知頭唔知路都係睇定啲先屌好啲
借朋友account一用,因為終於要爆,我都係游水仔,識阿淳(歐鎧淳)都識高佬(郭家輝)同欣鍵(吳欣鍵),關於泳總呢隻死貓,我作為事發目擊者見到大家咁樣理解件事真心忍唔住要講返內情出嚟 :

我想講,歐鎧淳並無包庇泳總與任何高層及其子女,我真係好希望大家都係游水圈嘅人,就會知道泳總呢個組織有幾仆街,而呢件事嘅始作俑者究竟係邊個? 就係總教練陳劍雄!!!

當然,歐鎧淳係錯在太on9,當時呢位總教練陳劍雄一句壓落嚟佢就出咗份令世人從此屌爆佢撐權貴嘅聲明,自此萬劫不復。你會問 : 「又唔見每一個人都出份聲明? 」 啱!所以我話佢on9,直頭係onl79,呢點無得反駁,一場朋友我都覺得佢蠢得離譜。而事後佢只能夠獨力澄清,佢有要求過總教練陳劍雄出嚟解釋還佢清白,但呢條仆街大陸哩一直龜縮,見鬧到咁大當然唔會出嚟承認責任,更加唔會同出面嘅人講份聲明係由上而下咁強壓落去班泳員身上,最終佢就將呢件自己搞出嚟又亂𨳊柒以為完到場但越描越黑嘅罪責一嘢過晒落班唔敢出聲嘅泳員身上,當中大家認識最深最有印象嘅歐鎧淳就徹底受晒,彷彿件事係得佢一個有份咁。

而,講返出賽資格嗰part,當時我記得游蛙最快係仁哥,但佢只報咗50蛙;郭家輝第二快,第三就係吳欣鍵(50蛙佢就排名第二,所以成件事吳欣鍵有得出賽嘅首要原因係佢50米蛙游到第二,咁點解後來會將佢個資格同郭家輝個資格混為一談,下文會繼續解釋)。雖然郭家輝爭取到出賽資格,但總教練陳劍雄處事就係咁唔公平,因為佢本人唔妥高佬(話佢游到資格之後就唔練水鬧極唔聽總之理由多多佢講撚晒),再加上一句覺得佢無大賽經驗就已經可以獨自決定唔派佢出賽,講完。而呢啲過程當然唔會同外界公布,基本上連運動員本身都唔會知道最清晰嘅遴選機制,不滿亦都冇人會理你,泳總同總教練話乜就乜,所以佢唔派高佬之後,100、200蛙空缺要搵人補上,佢就搵咗吳欣鍵──來龍去脈簡單交待就係咁,事實上吳欣鍵資格同郭家輝資格係兩件事,但後來嘅決定的確係令人好多聯想可以衍生好多疑問,但呢個100%係泳總同總教練嘅問題,係佢哋要處理要交待,而唔係運動員嘅問題或責任,出聲明嘅運動員由始至終只係擋箭牌,佢哋係好撚蠢,但件事係好唔公義,如果大家真係追求公義,係咪應該認清邊個先係真正源頭、邊個先係有權力欺壓人嗰個?

你游過水就會知道泳隊入面每個人都受過呢種不公平對待,絕對唔合理,但運動員角色從來都如此被欺壓,即使係你哋口中嘅大惡霸歐鎧淳,又或者係大家有印象嘅另外幾位出色泳手事實上都遭受過。你又會問 : 「成績咁好都會咁?」 係!我必須重新大聲講多次 : 泳總以及總教練陳劍雄就係咁仆街!!

成績好或者代表你「表面上睇嚟」比其他一般成績嘅人有多少少選擇,但其他人嘅事件冇被發大唔代表無發生過,呢兩年經歷咗咁多不公,我只係深覺良知嘅重要,就算遲咗幾年,既然突然件事又俾人撩返出嚟鬧,我認為係時候為知道嘅真相發聲。好想大家知清楚總教練陳劍雄所做嘅一切(奶上級)同對待運動員事件的所有處理手法(唔淨止呢件事),佢從來都唔會顧及泳員利益同佢哋要面對嘅壓力,所有嘢都只係以佢個人及泳總背後千絲萬縷嘅利益關係同權力運用為首要考慮。

講返件事嘅發展,就係後來總教練陳劍雄仲利用埋因為吳欣鍵受唔住輿論壓力一度想自殺嚟逼一眾泳員出份事先唔知實際行文字眼嘅所謂聲明,當然,你問我我覺得歐鎧淳同其他人當時根本唔應該理佢,但非常可惜同遺憾地佢由嗰一秒開始就被大家仇恨到而家。

作為知情人士,上述所有人我都認識,最仆街嘅根本係泳總同總教練,運動員一直只係被人擺佈嘅受害者,我承認2018年貿貿然我真係唔敢出聲,亦亂到唔識出聲,但咁多年之後見到大家仲係咁洶湧地鬧佢真心過唔到自己,以上講嘅係比較容易即時說清同俾大家理解嘅部分,其他牽涉更複雜的泳總仆街黑暗政策、總教練陳劍雄嘅垃撚圾事跡等等,如果可以有助澄清呢個冤屈,我好樂意講更多。而即使係今屆奧運佢哋(泳總+總教練)同樣繼續隻手遮天任意糟蹋泳手,都係同一句:冇/未發大唔代表無發生。呢件事希望有一日準備好就可以話俾大家知道,暫時係後話。

我明大家睇呢件事真係會好慶,尤其係處身呢個時代,面對對與錯都唔堅持真係食得屎,但亦正因為世途咁凶險,我雖然知道自己甚麼都不是,但我唔想眼見住有人要為消遙法外者食咁大隻死貓都唔講出我所知嘅真相。

就算九成人TLDR,我都非常感激會睇晒全文嘅每一個人,最後成唔成功解釋到都好,至少我覺得做咗件正確嘅事。
站在極權一方打壓無權嘅精英
佢原本係一個受害者又點?
當佢有份出份聲明就等於由受害者變成加害者

咪撚講到條賤畜係無奈
好多謝你有睇個回覆,我個重點係還原事實,還原後大家仍然可以有自己判斷,我講咗我係睇唔過眼陳劍雄同泳總不斷作惡但竟然可以被淡化罪行
有份出聲明做幫兇
呢個香港就係多得呢D人踩多一腳
好多謝你都有睇個回覆,佢係有佢做錯嘅責任,on9都係罪過,恕我不厭其煩地再講,我只係希望多一個人得一個人可以知道呢件事嘅原貌
輸民意㗎唔好啊
佢有冇解釋吓咁
一班既得利益者嘅運動員佢同一個當權嘅協會迫害一個冇權嘅運動員 係一件幾撚荒謬嘅事
最撚荒謬既係大家都係運動員
應該明白身為一個運動員辛辛苦苦
爭取返嚟代表國家出賽既機會係幾咁難得
竟然就係為咗既得利益 去迫害自己嘅隊員
咩叫唔知頭唔知路呀 呢度個個都係局內人咩
咪就係要泳總解釋囉 咁佢真係冇解釋呀嘛
而且俾咗一個權貴弟子取替左佢去位置
咁呢啲唔係黑箱作業唔係惹人嫌疑咩
我見好多留言喺度講話咁點解唔屌泳總啊
一 其實我有屌嘅 屌撚埋霍狗全族添
二 點解屌歐狗屌咁金
係因為最撚荒謬既係大家都係運動員
應該明白身為一個運動員辛辛苦苦
爭取返嚟代表國家出賽既機會係幾咁難得
竟然就係為咗既得利益 去同當權既人迫害自己嘅隊員
Push
咁都係懷疑姐,冇證冇據就先入咗數同黑警有咩分別,你可以要求佢公開細節,咩原因唔比佢出,但真相公開之前佢都未係guilty,雖然我都覺得鬼鬼地,成班人發聲明但係又好曖昧咁冇講清楚發生咩事點解會變成咁,但冇理由因為佢地冇講就當係罪人
另外一點係佢想做明星但完全唔係個皮
又多醜聞個樣又唔討好人先死死地氣返返體育界
香港好多運動員都值得人支持
但佢絕對唔會係其中一個
兩年啦 細節都無呀
咁仲唔屌佢老母?
幫個支那佬做幫兇時就咁爽手
之後見爆大獲風向唔對路,想扮後悔扮正直嘅,咪以自己名義出post 平反囉
最尾點呀?咪又係驚比支那佬雪唔敢出聲
大佬搞咁多事非個光環咪會掉下來, 到時點做KOL 拍廣告拍戲呀

同黑狗隊啲所謂無份打示威者嘅白警咪一尻樣
佢會唔會俾人針死都好,重點係搞尻班權貴就得。
歐鎧淳只係一個游水KOL
Sorry 原來屌泳總黑箱作業 交代得唔清唔楚 透明度唔高
同黑警冇分別
好多謝你回覆,我非常同意你講應該為自己平反,而事實上佢亦都有,但已經於事無補
但我亦好同意你之後嗰句「會有後果」,我諗你講得出呢句都證明你心知肚明大家面對緊嘅究竟係乜嘢霸權

所以我重點唔係話佢冇錯,我一開始亦先認衰仔,當時其實可以幫忙出句聲澄清,但就係怕有後果所以成班人只能夠不忿,而佢就好似做咗代表咁獨力食咗隻死貓咁多年

你可以繼續屌爆佢,我亦會繼續極力講出我所知嚟還原事實,希望大家追求公義嘅同時,唔好漏咗真正罪大惡極嘅泳總同總教練陳劍雄!!
#453 姐係係有人逼害郭家輝 而歐鎧淳好”on9”地選擇做加害者對郭家輝加多一腳 再屈埋蘋果抹黑

如果你覺得咁都係無辜嘅話 你都真係幾on9

btw上面有聯署班賤種名單
你識唔識睇中文,係佢無聽教練指示去游指定項目,呢d叫自我中心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞