歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (90) 開多次

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

Tr6 支炮真係幾jeng

第一次刻線 差d想放棄 刻完又補 又刻又滲睇下條線順唔順放假上完灰又再執
ps289日森計埋運費都係600幾
支筆咩廠代工 如果係sparmax /不知名台廠嘅話憑咩賣呢個價
咁你....哎...
咁你話唔係有咩嘢講啫
Loop嚟loop去都係嗰啲工具嗰啲牌子嗰幾間鋪

要討論不如去問整支筆出黎部CNC係咩型號,
精度有幾多
上面有人問神剪邊度有呢D LOOP黎0LOOP去既問題冇人理架
唔識唯有睇廠
咁認真 我用過覺得手感上會好過289 不過佢有普通板就最理想 因為我玩開噴筆 佢豪華版入面啲玩七成我自己都有 咁不如平平地賣支筆會仲好
CNC即係部電腦車床
https://www.youtube.com/watch?v=KZ0lIzlYHw4

台灣都有好勁既精密加工,
可以自己生產CNC,
我相信"理論"上你有個設計圖,拎住舊材料,
去到搵到部CNC既精度岩你需要既出黎既成品咪出返一樣既野出黎
經住剩低既就係成本問題
後半段咁講又誇張咗啲
機床佔唔少部份係真但唔係咁直白嘅, 操作者(Gcode條佬)同佢啲tools同tools cycle(鑼刀車刀嗰啲)都係Factor嚟嘅, 仲有post process, qc嗰啲...
我明你想講乜但好似真係講得有啲太「理論」
同埋條友N剪人嚟, 知咩係CNC嚟架喇
你岩,仲有好多因素,唔好太簡化呢D工業野,唔係畀福爸笑死
https://youtu.be/WagzprMY2Jw?t=826
順手睇埋MADWORD噴筆工廠直擊
你睇佢係咁度尺寸大細就知道,

CNC圖就係咁入,但好多誤差要人手解決/QC Q佢出黎
出既成品可能受材料,刀具,熱漲冷縮,冷卻液等等既問題影響
幾千蚊既產品敢賣幾千總係有原因
同埋呢, 講真我就好同意你講喱Part
咩iwata賣緊幾錢, 又邊個國家出又其他大廠賣緊幾錢喱啲
或者純粹消費者心態同產地口碑差距搞到要咁比較就無可厚非

但講真嗰句, 我作為R&D人兼夾工業major睇法就係同意你講法之餘
想補充多兩句
好多企業如果唔靠其他財技, 鐵定心要純粹依賴質素上位
咁樣佢如果做到對得著而家喱個價值嘅水準再同人哋打價格戰
聽落係咪好熟呢喱個Apprach, 同某個大國啲新興工廠一樣
多數最後咪愈做愈摺, 最後真係摺埋囉
講到底即係三個字, 頂爛市
而香港人除咗個炒字, 最熟悉就係喱三個字

負皮啦, 嚟啦
Cnc 誤差有幾多係部機做到有幾準
越準越貴
同埋人手qc 好撚高成本
所以啲野貴係有原因
最憎啲人頂爛市
明明可以搵多啲係都要整死個市
即係之所以話我自己就好驟忌comment人哋啲business strategy 嗰啲嘢
一來真係同砌模型嘅關係大概就只停留於成本上面
同啲藝術價值啊, 審美眼光直接間接關係都唔大
二來唱好佢又似打手, 唱衰佢又似對家打手
三來用消費者眼光以外講又好易俾人Label做離地撚

冇咩嘢我都係去痴鉚釘同畫嘢先
今日心情極唔靚, 講多咗兩句
https://twitter.com/RikuRuri33/status/1415917366794342403
藝術呢D野...
我覺得水貼多又唔係真係咁唔順眼遮
嘩屌你條友仔真係靠害
呢D先係值得討論既野嘛,好過係度LOOP邊間鋪有冇神剪果D野先啦
邊到有神剪?
福利有
神剪pn125
想問依家邊到仲有神剪
俾啲新意你,英國邊到有神剪
俾啲新意你,英國邊到有神剪
你問下啲紅茶佬
Where is god hand
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞