歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (90) 開多次

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
明白哂
求其啦
我唔知你有咩modeling requirement同整個sense係點樣啦
但我由CAD solid modeling開始學3D(準備打算考張cert)
到而家開始3Ds Max畫3DCG我覺得mesh modeling好可能相對CAD而言冇咁容易用運用於模型上面
我目前為止(~Day10?)覺得真係除非你成件嘢都係static咁print出嚟
連分件connection都係冇特別standard咁樣整
如果唔係當要夾啲現成零件嘅時候啲mathematical accuracy會搞你到頭來都係手工成份過重, 好大程度上降低咗你modeling嘅實際效益
加上我覺得blender個ui真係反人類
所以我覺得你話緩慢, 其實都只係開頭嗰期煎熬
當你摸熟晒啲methodology同function嘅極限之後就應該果斷好多
咁樣到時就會好快手, 因為一係得, 一係就唔得, 唔洗左度右度

其實講咁多我都只係想講唔好放棄你嘅inventor

最近砌緊隻hg exia 個問題同巴打調轉覺得佢塊肩甲太大 想改細佢又無從入手

btw玩翻先知00一二季啲模型設計真係可以話係大躍進
但盒完美西個背包係新模
唔計買大陸改件,個電池背包無隻飛機咁多野玩
mb?
應該係龍桃 / 大班 自己噴
隻飛機Exactly pg 144化
無改動
如果砌過pg strike
應該無所謂

eva真係乜撚都有

但早期rg啲連動真係玩幾次就鬆
不過啲分色好撚正
香港搵msg 改件真係慘過食屎
溝隻色又可以cap 一筆,緊係出啦
上富聯睇睇
搵邊個No

富聯未到三倍嘅
貴嘅兩倍
平嘅 周圍都有
Amazon有
唉...P-Bandie出果陣無買到
搞到而家要砌支那改件
隻飛機係難砌嘅另一個level
啲零件太細無高達咁容易砌
所以唔使擔心無飛機少左野玩
點解要逼我
我好撚想支持香港鋪頭呀
反正都係順便買多幾包先
師兄識唔識改短成隻野?
想放喺其實真骨度但新手唔識點搞
成隻野比例都唔同真骨,監硬改短只會變153
唔特別改短啦,同真骨拍埋係高d, 但都接受到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞