【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (58) 田一雄只想找一個僕不是牧

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
電影版係咪多甜?
我仲未睇...睇唔睇得過
仲諗住播完大叔之後
可以睇多啲登神出活動補番數
我想問其實viu有無正式收集意見的渠道,我真係想推薦佢哋翻拍絕對BL
大家係咪想ViuTV變到泰國間GMM咁?
不停量產BL劇同cp
因為老麥廣告個大姜的愛有
轉其他題材啦。
電影版都係講好多人加入爭春田田

同埋最後結局
我未至於咁諗,我覺得如果佢哋真係想拍就要揀啲真係拍到又啱本地化setting 嘅嘢,好似30歲嗰啲拍岀黎好大機會變伏,唔應該拍
好多鏡仔solo歌都好match牧田
嘩...睇完個結局卻步左咁睇下有無空閒時間先再睇番
諗住今年實冇死 大把登神合體機會
mola mola
宜家先睇返琴日個集 嬲到食唔落飯 點解牙田會同kk一齊佢真係放棄牙牧?
完全唔明diutv諗咩
套劇咁多人睇 又多人討論牧田 都唔把握機會
好想睇多啲登神合體
Viu真心有社會責任過垃圾cctvb
一套劇就normalise咗gay呢樣嘢
見網上面都多人開始接受到gay,同異性戀無咩分別
有新工人取代舊工人,而且嬲牧牧唔肯答應再次起晒一齊,可能想用新戀情淡忘過去
其實唔翻拍自己原創都好丫
反正佢地個台咁多仔仔有排玩
不過唔知佢地寫唔寫到好劇本就真
支那唔俾拍BL,CCTVB點會唔跟

而且佢觀眾都係班藍屍廢老多,拍BL咪趕走晒佢個base
係呀係呀!
一定係咁啦!
AL腳咚姜B去後樓梯講數呀!
不過翻睇,好似田田同阿神人設掉轉左。
阿神做唔經大腦果個……所以先被姜B搶走田田……
我估viu想畀其他鏡仔上下水掛……
唔想再見到有人同阿牧爭牙田
就算係姜b都唔得
好難啦,有框架都改到咁奇怪,唔好講bl,講男女愛情劇,近呢十年你有無睇到一套係真係好睇嘅本地bg劇

我覺得要接受香港電視業界真係斷左層,要跟韓國條路不斷學人地,學到咁上下先開始寫自己嘅故事

我好希望將來香港寫得返七八十年代有股英式decency嘅電視劇,但條路真係好長
今朝搭車單曲循環<角落生物>
https://youtu.be/14bbnWkGHe4

你一走 開始怕見光
短訊害怕覆 負能量症狀
逃避愛情躲於這角落
十倍力淡忘 電話怕再講

每一天 瑟縮這個房
裝滿舊記憶 別人別探望
還是有時想起你那幕
越要善忘 越刻骨銘心 拉扯對抗

如何能重新相識 愛你才是愛
如何能重新分析 像壞掉腦袋
如何能重新呼吸 如何能重新戀愛
你永遠震盪情緒 幻象未放開

如何能重新溝通 奮勇談論愛
如何能重新開機 當機太過耐
明明能逃出生天 明明能重新相愛
為何還沉溺死海

我跟她 欣賞過對方
怎努力了解 亦存在隔膜
提及某人比起你快樂
但我未能 認真親對方 不敢魯莽

如何能重新相識 愛你才是愛
如何能重新分析 像壞掉腦袋
如何能重新呼吸 如何能重新戀愛
你永遠震盪情緒 幻象未放開

如何能重新溝通 奮勇談論愛
如何能重新開機 當機太過耐
明明能逃出生天 明明能重新相愛
為何門再沒法開

只擔心過十數載 我也逃避愛
為何仍如此專一 續集未揭開
為何仍如此悲觀 放棄講未來
我永遠皺著眉說 謝絕戀愛

為何明明很喜歡 我也難被愛
舊愛人 在腦海 深刻記載
為何仍迷戀悲哀 為何誰人都不愛
她她她不瞅不睬
支持電影版用原班人馬拍
唔好再加新角色搞到唔3唔4仲要花時間交待
仲要虐牧田
又少咗佢哋嘅親密時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞