【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (54) 分咗手先識珍惜你遲唔遲啲

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
stanley 做戲都幾唔錯
牧牧真人演技起新人來講超晒班

如果開電影版加多d牧牧戲份
https://youtu.be/saEmfjexj1Y?t=471
他怎可以和別人抱
啱啱去睇翻日版個幕 係港版先搞到我乸住乸住
就快寄刀片俾viutv 唔明點解編劇寫到咁

啲片段剪到好零碎 每場戲都好似得少少咁
(當然私心都想多啲田牧sweet戲)
兩個主角都係新人 演技自然未係爐火純青
但相比之下牧多好多感情發揮 而田冇乜
我覺得都唔完全關兒登事 而係對白同人設本身
其實啲景同攝影都取得好靚 只係劇本差啲
由日版7集到港版15集 我希望睇到更多囉
好似ep11田牧餐枱個到得1分鐘 其實可以交流耐啲

見到牧喊好似自己分手咁心痛
唔明點解寫到田咁冇人性
又唔肯同房又唔肯錫 牧主動又俾田推開
私心希望有多一次kiss 唔奢求多啦 一次得唔得

同埋集氣開第二季或者電影版
但一定一定要原班人馬
我都係明明睇日版個陣都冇咁難過
但睇阿Lo做嘅港版牧牧,真係會特別感同身受
教主啲內心戲睇到人乸住痛
完全俾佢牽動咗情緒
如果跟返原板Francesca個角色係咪要搵返個50路嚟做?

張慧儀
有出現過呢幕咩?
真 仲要話唔係想拆散人地
唔拆散人地個心都有條刺啦
其實KK都好仆街 人地拍緊拖仲想死纏爛打
異性戀嘅話一早變咗死狗公
講得好啱本身牧田分手呢下就係要雙方都有啲負任,甚至牧亂諗嘢先搞成咁,場戲先㦱立體,同埋之後觀眾先會想你哋喺返埋一齊家嘛

而家寫到田咁渣牧咁好,個落差太大,大家淨係會戥牧慘,對田嗰邊仲係成張白紙咁冇乜feel
尋晚重睇又喊到痴肺
今日隻眼腫哂俾人問我搞咩

失戀呀屌你
睇完你講更唔開心 好心痛田田啊
點解個個都淨係鬧佢
其實企係佢嘅角度 佢已經盡咗好多努力㗎啦
第二朝返工可以點避 靠爹撚擋駕
大表哥做得超好
不過唔係主角討論度無咁高je
我期待佢擔正㗎!
田田 :我盡努力 只不過要實行 慢慢改相處都一段時間 由最初抗拒..吵吵鬧鬧..而家...開始接受

梓芊青梅竹馬..出於安慰心態
朝早找阿牧已經單聲 備案

阿牧...乘人之美.....

田....俾大家冷靜下....
a Lo 啲戲好撚掂,睇到佢咁慘,心都悒住悒住
佢太慢熱啦
前期到中後期都係牧單方面無條件輸出
到牧慢慢開始想分手嘅時候
田先開始有dd鍾意牧
Ok喎
成套劇佢D情感處理得好好,其他位有待進步。
啱啱碌ig又睇到牧牧喊個段
一早起身有少少嘅好心情就咁又down左
唉 其實琴晚眼火爆完之後再睇+諗返
阿田啲戲又唔算差嘅⋯⋯
至少我有feel到佢對阿牧都係有感情嘅
失落無措個啲位都表現到
不過因為阿牧做得太好太細膩所以有比較咁解
宜家睇返其實阿田琴晚個集都幾慘
無理啦間就俾人宣布死亡咁樣⋯⋯
同埋So far除左啲垃圾剪接跳得太快之外
琴晚個集我覺得暫時嚟講係最精彩嘅一集
不過如果可以再做好啲會仲精彩⋯⋯
希望今晚個集唔會又搞到我大喜大悲
琴日分手戲個到又嬲又喊又笑
幾分鐘內啲情緒轉得太快
我真係頂唔順啊大佬
搞到我勁難受真係
(生理上嘅難受 好似食嘢哽住咗咁)
分手嗰幕係阿田啲表情有啲奇怪,如果齋聽聲其實演得ok
其實大表哥做戲係唔差 依家拍到去台灣
屌,佢冇啦啦出個火燭同水浸真係好撚on9即刻笑到無眼淚搞到啲觀眾又喜又悲⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞