【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (54) 分咗手先識珍惜你遲唔遲啲

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
仲以為攬完會一齊瞓
阿牧響劇入面就係咁樣,俾周邊D人千刀插。
連自己男朋友都下下將佢推開。
唉~ ☹️
呢堆gif 甜都救唔到 聽日牧田係咁鬧交呀
睇完今集覺得好灰… 有啲失眠
係咪我比阿牧飛左
睇到眼濕濕阿Lo喊得好有感染力
完全感受到牧B個種壓力同悲傷
亦都希望呢個社會可以尊重不同取向嘅人,多啲理解同愛

想知牧牧屋企係大澳邊度嚟
間屋靚到痴線好想入去住
係咪即影即有啲色tone問題 成個feel好撚sweet
阿牧仲以為即使自己比身邊嘅人千刀插唔睇好嘅時候,仲有田田呢個男朋友喺自己嘅世界入面陪住佢
但係點知連自己唯一陪住自己嘅男朋友都一次又一次推開自己,一次又一次失望
即使係咁,阿牧心底依然都係愛田田,但係呢一種愛唔係要擁有,而係叫做離開,係叫做放手
音樂一起就忍唔住傷感
難得見到咁切合劇集內容嘅片尾曲
仲要MV拍得好有心思,好唯美
https://www.youtube.com/watch?v=63kYZhp-FtU

教主唱嘅呢幾句歌詞好代表牧B心情:

寂寞正因這麼喜歡你
快樂在我總可以希冀

既近又遠 越觸摸你越觸不到
難道你真的不發現到

但願有一丁點喜歡我
若誤會了准許我想錯
再加上當時候牧牧眼見Darren同佢屋企人一齊,親眼見嘅踢爆比起耳聞Hurt得仲勁
成個Situation係愛嘅嗰個人呃咗自己,甚至令到自己有咁重嘅罪疚感,仲孭住咗咁多年
畀着係我,淨係見到嗰個人,個心都乸住乸住覺到自責
係未必每件事都會攤出嚟講,但如果件事令你痛苦到唔可以再一齊行落去,就點都要搞清楚唔好咁不明不白就話要分手囉。

例如田鍾意細路唔代表佢好想一定要自己生返個,就算係男同女其實都未必話一定想生,但牧有無問過田?連旁敲側擊都無。可能田寧願唔生B都唔想無咗牧呢?

又例如芊都話咗俾牧聽會去自殺式告白(不過田唔
知牧知,實唔會同牧講。),牧大可以大膽d去問返田件事,而唔係睇到一個擁抱就自己傻豬豬咁預設埋田嘅諗法最後仲走咗去。

兩件事機率都係50/50姐,點解唔賭一舖先?

我諗飯對KK同埋Louis對芊都算係對照組。
agree
有好多嘢唔係講就會清楚
覺得個遲疑係因為諗緊嘢e.g.「呀牧真係好愛」然後體會到嗰下 再加多幾錢肉緊攬實啲
正宗死臭閪
牧牧一直都好可憐
點讚得落呀
成個細路仔咁求爸爸唔好唔要我咁
製作特輯個下一齊訓係咪真係登神唔係牧田黎
Edan響唔顧形象有顏藝表演唔方面唔係個個做到,同願意做。 但係感情戲方面真係新人一樣,唔好話喊戲,連開門發現阿牧間房清空晒既動作表情都係唔得。不過始終係新人,做到唔係人人做到既顏藝已經好好。
加上anson lo 呢套戲入面情感表現對於一個新人黎講係超班。 D喊戲已經可以牽動觀眾情緒。有個對比。
呢段雙方內心戲真係交得好足好甜
教主同兒登喺套戲入面值得被稱讚嘅位都唔一樣當然佢哋都仲有好多進步嘅地方~
終於feel到牙田係在意阿牧
其實今集牙登喺見到人去留空
阿牧已經走咗 去到返工嗰段都做得好好
可能因為冇對白唔駛兼顧咁多嘢 加埋個slow mo顯得更加sad
其實喺牙田嘅層面 諗到咁多嘢 又話會討好牧老竇
同阿牧攬嗰陣都有回抱返佢
已經係一大進步 睇到佢咁我都忍唔住心痛佢
雖然有時真係pk咗啲
冇呢Part甜 到後尾田留牧都牽動唔哂
大表哥真係被遺忘左
忍唔住係到吹奏下 大表演技其實都好自然
佢好做到個種fuck boy味道
遮住咗哥張應該係house tour影到哥張?
any肥睇完今集心情好差要重甜補數
無被遺忘
依幾個post好多人讚佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞