【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》討論區 (54) 分咗手先識珍惜你遲唔遲啲

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
田嘅人設就係咁蠢啊嘛
講真代入佢角色 喺分手嗰場已經盡力挽救呢段關係
同牧B承諾佢覺得係問題嘅地方做改善
有好多無形壓力係牧B自己俾自己 唔可以完全怪田
唔得田田只可以同牧開花結果
弊啦~睇劇透話,田田去到台灣,KK病左,田田照顧KK呀!好有可能糯米粥畀左KK食呀!
唔好呀……
田田以為牙牧係嫌棄佢啲壞習慣 根本唔知牙牧諗得咁遠
牙田自己都未必知佢爸媽咁恨抱孫啦
明明琴晚嗰集都睇得出呢段戀愛唔係單戀
唔好因為牧B人設太慘就覺得全部都係田田錯
溝通係雙向㗎嘛
阿田應該係佢心靈情感同肉體性吸引是割裂開的。佢心靈上對阿牧有情感,但身體接觸層面上對阿牧沒有什麼感覺。反而對梓芊是心理沒有愛情,但同居時男女肉體靠近,身體會本能地產生性吸引。和阿牧一起之後,他對阿牧的身體依然沒有什麼興趣,看到大波依然會喜歡大波,因為他的身體依舊是對女性有反應,這一點不會變。前期佢對阿牧係對同性好友嘅依賴,答應在一起也是為了留住這個重要的朋友不讓他走。是兩人拍拖之後,以情侶方式相處之後,阿田才開始對阿牧萌生一點點愛情意義上的喜愛(之前還能叫有感覺,不能叫喜歡),之前是沒有往這個方向想過。到阿牧絕望了分手了放棄了,真的要走了的時候,如果説阿田真正喜歡上了阿牧,那竟然正正是這個時候。阿牧最樂觀時,阿田不為所動。阿牧以為開始了甜甜的戀愛,阿田反感排斥又不知道自己在幹嘛。到阿牧死心了,覺得他不會喜歡自己了,阿田才喜歡上阿牧。

轉貼支那B站comment(不喜可skip)
對田田內心分析得幾好
CLS
Bi真係比人感覺最無安全感
今日鍾意阿牧聽日分分鐘鍾意埋阿牧個大波家姐
加上田個角色性格又忽冷忽熱
愛上呢類人真係哂精神
其實有樣嘢我覺得阿田講得好啱

ss真係好大波
電影嘅話應該幾好
編劇食屎大架
值得擔正!!!
第二季唔係牧田唔好拍
日本都俾人鬧到痴線
直接拍電影啦
就算電影版幾爛起碼都多糖過而家
最尾嗰句講得好中,雖然睇到分手一幕好傷心,甚至我日版睇埋之後同部長互動我都仲好傷感,但睇哂成套劇,就會知分手同埋之後既伏線有必要如果唔分手,牧只會一路不安落去,田亦都唔會發覺原來自己可以愛男人,習慣同男人相處,亦唔會知自己咁需要牧,咁愛牧,到最後牽掛依然係牧。

田田i love K
如果係真嘅話
編劇理解原版故事同人設有問題

好似係Crudo leather唔肯定 但我有對勁似樣嘅手繩
玩副音聲?
https://www.instagram.com/p/CRRq46Bggn7/?utm_medium=copy_link

DLLM呢個po搞到我差啲係office喊出嚟
因為田田係宇宙級史無前例嘅大笨蛋
所以佢盡咗力架啦

今晚錄節目
改編始終係差咁啲
尋晚田芊攬嗰陣 牧無啦啦係橋下見到 呢下好cctvb
同埋原版個推進係好順 一步一步令牧承受唔到決定忍痛分手
但尋晚有兩幕係無啦啦話田好鍾意細路 說服力唔夠強
想要上網睇下先
返工都冇心機
想請問呢種導賞有冇得網上重温?
定係要過去隔離黃viu先有得睇返
第一次睇呢種副音聲唔係好識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞