瑜伽資訊討論區 2

472 回覆
17 Like 2 Dislike
日日上堂 flexibility 一定有進步
如果你揀多d strength 既堂 係會不知不覺間開始做到arm balance
係呢個時候就夠鐘走人 上細班 學多d 野
咁d transition 就黎啦

p.s. 我係pure 年幾 宜家走左我覺得哂錢
我又想幫pure講下

如果你係放工諗住relax下,咁我諗pure幾適合你,環境一黎啦,有得沖涼有毛巾,大堂環境大又舒服,練習個環境係寬敞,相對舒服

二黎pure嘅瑜伽堂比出面節奏稍微慢少少,比較多注重呼吸。對於啱啱收工攰攰地冇咩力黎講我覺得係適合過出面studio

應該話係個環境加上老師嘅節奏可以令你更加容易從返工mode switch 去令自己平靜舒適嘅mode
佢係有佢好既 就著自己既purpose 揀studio
想出去報堂,但我見course係咪通常都係按類型(hatha/yin/vinsaya flow etc) 咁俾你報,而唔係分level 咁教?
即係唔會有啲course 係全班都係由零開始咁慢慢學上去 咁樣

因為我柔軟度好差好差,我驚出到去連佢話suitable for beginners既都做唔到係咪自己係屋企做住先會好啲

感謝
又唔洗太驚嘅
beginner 堂多數都會就返學生程度

不過都建議新手可以係屋企做下熟習下先,可以做D短少少,二三十分鐘咁

我反而覺得新手最大係體能問題,一個鐘嘅練習都需要少少體力要求
agger 所以studio真係人夾人
多謝你解答
我都試過係gym度上過一兩堂
都真係幾攰下
有無人上過waterfall
上個pose有人問我港島有咩細studio 好
但唔好意思雖然我係港島人但我都係會過海上
因為剛剛跟中適合既老師
細studio 我推薦Yuj yoga
我覺得佢地Asana 教得好好
老師嘅講到底都係人夾人
要自己試過先知啱唔啱自己 💸💸💸
全部都上💸💸💸
好多老師都幾好
各位著開咩牌子運動衫?
唔討論yoga pants,上個post講咗
我係巴打
我見有好多男仔都著alo
著短袖其實好限制身體活動幅度
我自己prefer唔著上身/著背心算
有件衫吊住真心唔舒服
你係邊度上堂可唔可以同你一齊做瑜伽
巴打不了
上個po有絲介紹classpass可以試唔同嘅studio
alo 2XU 爛衫 都可以 唔太鬆就ok la

衫鬆就好易 "粒" 住個頭
當然我唔介意見到同學仔 唔著衫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞