朋友個男朋友上緊啲奇怪洗腦course

377 回覆
1145 Like 15 Dislike
好似係話有d讀曬幾part可以free番去輔助新學員
其實係番去食女搵sp
蠢都唔撚緊要
最慘係蠢,但又自以為好醒

身邊朋友講嘢點醒佢,就覺得係人哋講錯/唔抵得佢
三唔識七想呃/氹佢嘅,又當人講啲嘢係至理名言
攞嚟比係等啲無上過嗰啲洗腦堂嘅人一個近啲嘅例子, 等佢哋明白一樣嘢背後可以有好多動機, 而參與其中又投入咗嘅人係會有個幾大嘅改變

連做尖咁正經大眾接受到嘅事, 都可以培養出一堆做尖怪, 健康撚, 劏客sales, 更何況係一啲大家都唔太了解t嘅xx課程, 改變咗你認識嘅人變到你唔認識咁, 又有乜出奇呢

請問有乜侮辱呢
點解香港咁撚多on9
教會
Ex上過+1
利申唔明點解要俾咁多錢‘認識自己’
俾啲me time自己思考下 同自己溝通下好過
(係咪上過嘅全部都變曬做ex
你係咪行家黎先?
Well formed outcome 同logical level 輔導真係會參考
但唔會當NLP係一門學問
因為coun theories係互相影響去發展
係Neuro-linguistic programming
正解
gym本身係正當健康野
洗腦course係騙財層壓洗腦

你講緊果樣野係話刀可以用黎煮飯同殺人,分別在於動機,刀係中性
sure, 咁講係岩

但你既論調係用呢個類比去正當化洗腦course
咁係偷換概念
洗腦course唔會因為唔同動機變得唔係騙財層壓洗腦
係咪咩人生教練之類?
on9得黎又大想頭果d最易中招
(無料又覺得自己好撚醒, 覺得懷才不遇果d on9)
我覺得psychodynamic同hypnosis 先係心理學嘅量子學/相對論
現代neuro先證明當時所講嘅嘢係啱
但仲有啲係啱又啱唔晒嘅撲朔迷離

NLP係似用黎呃師奶嘅量子/納米乜乜乜
而心理學都有人用量子呃人
有個energy therapy 叫quantum touch
仲trademark埋
健身撚都好似畀人洗咗腦咁㗎, 你永遠都改變唔返佢, 騙財更係數之不盡啦, 而且好多人覺得千幾蚊個月一千蚊一堂根本只值幾百, 呢啲係個人價值觀問題

層壓洗腦我年青時都有接觸過呢啲公司仲玩咗排, 巿面嗰啲正能量course之類嘅課堂唔係嗰皮. 我無意偷換概念, 而係根本唔同層次.

當然我都會用類比, 而我會講明係類比, 但絕唔會隨便就將兩件事當係同等
與其俾兩萬蚊上呢d濕鳩course
不如正正經經搵臨床心理學家傾下計好過啦 (therapy/ counseling)
又專業d又平d
search下願景計畫,差不多係呢類野
呢個世界無話變就一定會變好, 中六合彩頭獎都會轉頭破產, 結婚都會離婚. 但如果有啲人好似人生卡住咗響某啲點, 過得好辛苦, 咁一個轉變對佢嚟講, 可能就係佢呢一刻最大嘅願望.

性交轉運錯唔晒, 心理學上性係畀到人動力, 更多嘅性好易令人更有自信, 自然各樣事都夠膽去試, 去變, 就不其然轉運了. 這是心理影響, 而非風水迷信影響
唔少都係專業地呃你錢, 一樣係乜都幫唔到
身體應該總有1-2個呢d ‘朋友‘
日日係story講
好感恩 好多人愛我 我愛好多人
互相扶持 珍惜相遇
之類既野
其實呢啲即係邪教嘅變種, 走法律罅去呃錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞